Illegale kortegolfzender uit de lucht gehaald

AT-logo

AT-logoHet Agentschap Telecom heeft een illegaal radiostation uit de lucht gehaald nadat het diverse meldingen kreeg over storingen op tv en internet in de provincie Limburg. Inspecteurs van Agentschap Telecom ontdekten de oorzaak: een illegaal radiostation op korte golf.

 

 

De waakhond van de ether, het Agentschap Telecom, was al enige tijd bezig met een onderzoek naar diverse meldingen van storing op het KPN-netwerk in Zuid-Limburg. Een groep KPN-klanten kon bijna dagelijks (vaak enkele uren) geen gebruik maken van televisie, telefonie en internet. Dit bleek het gevolg van illegale uitzendingen in de 6 MHz band.

6 MHz-band
In het afgelopen halfjaar is het aantal storingsmeldingen in de 6MHz-band flink toegenomen. Het agentschap heeft over dit specifieke illegale gebruik ook meldingen ontvangen van een buitenlandse overheid. De 6 MHz-band wordt wereldwijd gebruikt door onder andere overheden en bedrijven. Ook de scheepvaart maakt veelvuldig gebruik van de frequenties in deze band.

Afhankelijk van de radiocondities reikt het signaal overdag tot wel 800 kilometer en 's nachts kunnen deze radiosignalen tot wereldwijde verbindingen leiden.

Na goede afspraken met de lokale politie stelden inspecteurs van het AT een groot onderzoek in. Ze brachten een bezoek aan de woning waarvanuit een illegale uitzending werd uitgezonden. De inspecteurs troffen een illegaal radiostation aan dat niet beschikte over de nodige vergunningen dat de storing op het KPN-netwerk veroorzaakte. De apparatuur werd in beslag genomen en er is proces-verbaal opgemaakt tegen de verdachte.