Overheid wil draadloze microfoons toestaan in 1,4 GHz band

Rijkslogo

RijkslogoHet ministerie van Economische Zaken werkt aan een reeks wijzigingen in het frequentieplan. Deels gaat het om Europese harmonisering, deels om wijzigingen in het gebruik van bepaalde frequenties.

 

 

Voor draadloze microfoons wordt ruimte gemaakt in de L-band, 1,4 GHz. Het pakket wijzigingen NFP-2018-2 wordt nog tot en met 12 december geconsulteerd.

Verder implementeert de Nederlandse overheid een reeks afspraken, definities en voetnoten die internationaal zijn gemaakt, in de ITU (WRC-12 en WRC-15) en in de Europese unie. Een van de wijzigingen is dat consequent het woord ‘randapparaat’ wordt vervangen door ‘eindapparaat’, in het NFP en andere wetten en documenten. 

Tussen 1350 MHz en 1525 MHz komt plaats voor laagvermogen-audioverbindingen, zoals draadloze microfoons. Deze "L-band" wordt wereldwijd beschikbaar gemaakt voor International Mobile Telecommunications (IMT). Naast IMT is er een beperkt aantal vergunningen beschikbaar voor microfoons, op volgorde van binnenkomst van aanvraag. In de 2,4 GHz band komen vergunningen beschikbaar voor op afstand bestuurbare luchtvaartuigen (drones).

De L-band zal in Nederland waarschijnlijk verdeeld worden via de Multibandveiling, maar dat beleid is nog in ontwikkeling. Ook over de 3,5 GHz-band zijn nog geen knopen doorgehakt, althans niet in dit NFP-pakket. EZK wil nog dit jaar meer informatie geven over deze frequenties.

Nationaal Frequentieplan voor NAVO-landen

Er zit ook een wijziging in voor Defensie. In hoofdstuk 8.3 van het NFP wordt een tekstdeel in het Engels toegevoegd, betreffende NATO Joint Civil / Military Frequency Agreement (NJFA), om het NFP beter leesbaar te maken voor niet-Nederlandstalige bezoekende strijdkrachten die bezig zijn een activiteit in Nederland voor te bereiden.