EC tikt Nederland en Kroatie op de vingers om beleid 700 MHz band

5G

5GDe Europese Commissie heeft Nederland en Kroatië gemaand haast te maken met het opstellen van stappenplannen voor het vrijmaken van de 700 MHz frequentieband voor mobiele netwerken. De deadline die hiervoor was gesteld is in juni van dit jaar al verstreken.

 

 

In zowel Nederland als Kroatië dreigt daardoor de ontwikkeling van 4G- en 5G-netwerken vertraging op te lopen. De Europese Commissie is begonnen met een inbreukprocedure. 

Lidstaten van de Europese Unie hadden voor eind juni 2018 een gedetailleerd stappenplan moeten indienen hoe zij de 700 MHz band met spectrum tussen de 694 MHz en 790 MHz beschikbaar zouden maken voor gebruik door mobiele netwerken. De lage frequenties zijn uitermate geschikt om grotere gebieden van 4G- of 5G-dekking te voorzien. 

700 MHz belangrijk voor 5G

De 700 MHz band zal waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen in toekomstige 5G-netwerken. Naast de 700 MHz band is ook de 3,5 GHz en de 28 GHz band in beeld voor de ontwikkeling van 5G-netwerken. Deze hogere frequentiebanden zijn niet geschikt om een 5G-netwerk landelijk uit te kunnen rollen. In hogere frequentiebanden is de dekking van een antenne die uitzendt bij hetzelfde vermogen aanzienlijk kleiner. De Europese Commissie stuurt erop aan dat de 700 MHz band uiterlijk 30 juni 2020 beschikbaar is voor telecomaanbieders zodat vanaf dat moment 5G-netwerken uitgerold kunnen gaan worden. 5G is een topprioriteit, meldt de Commissie nog maar eens.

3,5 GHz ook al problematisch in Nederland

Naast de 700 MHz band staat ook het gebruik van de 3,5 GHz band in Nederland ter discussie. Vanwege het satelliet-afluisterstation in het Friese Burum mag boven de lijn Amsterdam –  Enschede geen gebruik gemaakt worden van de 3,5 GHz band, wat de telecomsector in Nederland fors inperkt in de mogelijkheden van ontwikkeling- en uitrol van 5G-netwerken.  

Twee maanden respijt

Nederland en Kroatië hebben nog twee maanden de tijd gekregen om plannen in te dienen om de 700 MHz band alsnog vrij te maken. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de 700 MHz band in 2019 geveild zou gaan worden samen met de 1,4 GHz en 2,1 GHz band. Die datum wordt waarschijnlijk niet gehaald vanwege de voorgenomen overname van Tele2 door T-Mobile. De opzet van de veiling is afhankelijk van de goed- of afkeuring van deze overname door de Europese Commissie.