Minister: marine heeft te maken met jamming van communicatie

Jamming

JammingNou we het toch over GPS hebben: De Nederlandse marine heeft te maken met jamming en spoofing van telecommunicatie en met gps-verstoring, zo heeft minister Bijleveld van Defensie op Kamervragen over cyberoorlog op zee laten weten.

 

 

Vorige maand vertelde de minister in het televisieprogramma WNL op Zondag dat er een cyberoorlog met Rusland gaande is. "Je ziet dat de aard van oorlogsvoering is veranderd", aldus Bijleveld.

Onlangs liet de Amerikaanse marine weten dat jamming door Russische schepen voorkomt en ook de NAVO spreekt over een toename van "inmenging" in het gps-signaal. Aanleiding voor PVV-Kamerlid Popken om Kamervragen te stellen of ook de Nederlandse marine hiermee te maken heeft gehad. "Elektronische oorlogsvoering, waarbij signalen in het elektromagnetisch spectrum worden gebruikt om informatie te verkrijgen over wapensystemen en om signalen van tegenstanders te verstoren, wordt al sinds lange tijd toegepast", antwoordt de minister.

Volgens Bijleveld nemen door technologische ontwikkelingen de mogelijkheden toe en heeft ook de Nederlandse marine met jamming en spoofing van telecommunicatie en met gps-verstoring te maken. "Hierover wordt gerapporteerd aan de MIVD of de NAVO. Over de precieze aard van deze activiteiten kan ik, net als de NAVO, geen gedetailleerde mededelingen doen, omwille van de vertrouwelijkheid en het inzicht dat dat zou geven in de capaciteiten van de krijgsmacht." Ook wat betreft de cyberveiligheid van de marine en marineschepen stelt Bijleveld dat ze hier niet specifiek op kan ingaan