GroenLinks en VVD willen streep door Hytera-aanbesteding C2000

C2000

c2000GroenLinks vndt het zeer onwenselijk dat een Chinese leverancier zoals Hytera communicatie-apparatuur levert voor het nieuwe, 5G-gebaseerde C2000 communicatienetwerk voor hulpdiensten.

 

 

Dat stelt Tweede kamerlid Kathalijne Buitenweg in een motie

GroenLinks wordt hier in ondersteund door de VVD, waarvan de Tweede Kamer-fractie afgelopen augustus al zorgen uitsprak over mogelijke Chinese spionage via het nieuwe 5G-netwerk van de overheid. Buitenweg wijst er in haar motie op dat de Nederlandse regering zelf al waarschuwt voor spionage door China via het nieuwe 5G-netwerk en dat volgens inlichtingendienst AIVD China al spionageactiviteiten onderneemt in Nederland. 

'Zeer onwenselijk'

Omdat de regering mede vanwege China's offensieve spionage-beleid een nieuwe China-strategie heeft aangekondigd, noemt Buitenweg het 'zeer onwenselijk' dat in deze context kritische infrastructuur ontwikkeld wordt door een Chinees bedrijf. Het Kamerlid vraagt de regering verder de risico's van het beoogde C2000-netwerk te inventariseren en daarover aan de Kamer te rapporteren.

VVD-Tweede Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap stelt dat ze er niet aan moet denken dat politie, ambulance en brandweer in noodgevallen niet met elkaar kunnen communiceren omdat het systeem door de Chinezen is platgelegd. VVD en GroenLinks willen daarom dat de aanbesteding die is gegund aan Hytera, wordt teruggetrokken.

Onderzoek naar Chinees gevaar

De Nederlandse overheid kondigde in september aan onderzoek uit te gaan voeren naar mogelijke gevaren van het gebruik van Chinese technologie in het nieuwe C2000-communicatiesysteem voor overheidsdiensten zoals de politie en brandweer. Vooralsnog lijkt er nog geen expliciet verbod te komen op het gebruik van technologie van leveranciers zoals Huawei en ZTE bij ICT- en communicatie-infrastructuur van overheden.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer vroeg de regering in augustus om te beoordelen of telecom- en IT-apparatuur van Chinese leveranciers de nationale veiligheid in gevaar brengt. Het betreft bij C2000 specifiek Hytera, dat in Nederland de netwerktechnologie en portofoons levert voor dit systeem. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie & veiligheid stelde in reactie hierop in september niet te willen speculeren over eventuele toekomstige maatregelen, vanwege nationale veiligheidsbelangen en belangen van het bedrijfsleven.