Omroepstations weer terug op 40m

Radar

Russian%20OTH%20Radar%20KontaynerHet International Amateur Radio Union Region 1 (IARU-R1) Monitoring System (IARUMS) meldt dat Radio Hargeisa in Somaliland weer teruggekeerd is op 7.120 kHz na een afwezigheid van enkele weken, terwijl Radio Eritrea weer gehoord is op 7.140 en 7.180 kHz. En Radio Sudan is weer lekker bezig op 7.205 kHz met idioot veel splatter, aldus het IARUMS. Het Duitse AT (BnetzA) heeft officiële klachten ingediend.

 

 

ARUMS heeft ook digitale signalen waargenomen die toegeschreven worden aan de Israelische marine, op 7.107 en 7.150 kHz. Daarnaast is er midden november een Russisch militair F1B signaal waargenomen op 7.179 kHz. Verder is een Russische over-the-horizon radar teruggekeerd op 20 meter op 14.335 – 14.348 kHz. Deze werd op 22 november gehoord. Eerder deze herfst meldde IARUMS dagelijkse digitale signalen van het Poolse leger op 7.001.8 kHz waar Amateur Radio een wereldwijde primaire toewijzing heeft. Ook hierover heeft het Duitse AT een klacht ingediend.

IARUMS heeft ook rapporten ontvangen over korte “piepjes” met een interval van precies 1 seconde, naast frequency hopping signalen tussen 10.108 en 10.115 kHz en van 18.834 tot 18.899 kHz. Vermoedelijk zijn de signalen afkomstig van een locatie in de buurt van Chicago en deze worden in verband gebracht met een door het Amerikaanse FCC goedgekeurd experiment betreffende het uitwisselen van handelsberichten met lage vertraging via HF (Zie ook Geldhandelaren ontdekken kortegolf ). Hoewel Amateur Radio een secundaire status heeft op 30 en 17 meter, mogen experimentele vergunningen niet storen op Amateur Radio verbindingen.