EU verplicht smartphonemakers tot integratie Galileo-satellietlocatie

Galileo

GalileoDe Europese Commissie heeft nieuwe regulering goedgekeurd waardoor de satelliet- en WiFi-locatie op alle nieuwe smartphones verplicht is. Het doel is om het voor hulpdiensten gemakkelijker te maken bellers op te sporen.

 

 

De meeste hulpdiensten gebruiken voor het 112-alarmnummer de lokale cellensite al om mobiele bellers te vinden. Dit kan echter een grote straal van meerdere kilometers bestrijken, waardoor het moeilijk wordt om exact de locatie van een beller te bepalen. Met behulp van satelliet- en WiFi-systemen kunnen bellers nauwkeuriger worden gevonden, binnen een bereik van 6 tot 28 meter. 

De Commissie merkt op dat de meeste nieuwe telefoons al over Global Navigation Satellite Systems chip en wifi beschikken, waardoor de nieuwe regels weinig extra belasting betekenen voor de fabrikanten. Acht EU-landen gebruiken zo'n systeem al bij hun hulpdiensten. 

De regels worden 36 maanden na de publicatie van de nieuwe verordening verplicht. De GNSS-chip moet toegang bieden tot ten minste het satellietsysteem van de EU, Galileo, en tot de locatie van WiFi. Telefoons met Galileo zijn beschikbaar sinds 2016 en worden al door de meeste grote fabrikanten geproduceerd.