Grootste radiopiraat van Nederland zit in Hilversum

Piraat

PiraatDe publieke omroep kan op dit moment de grootste radiopiraat van Nederland genoemd worden. NPO zendt namelijk zonder geldige uitzendlicentie het digitale themakanaal SterrenNL digitaal in de ether uit.

 

 

Twee rechters oordeelden dat een dergelijke toestemming van het Commissariaat voor de Media (CvdM) wel nodig is voor de landelijke digitale etheruitzendingen (DAB+) van SterrenNL. Op deze muziekzender kan reclamevrij naar muziek van Nederlandse artiesten geluisterd worden, waarbij de nadruk op Nederlandstalige muziek ligt. SterrenNL kan reclamevrij uitzenden omdat het wordt gefinancierd met door de NPO ontvangen subsidiegelden. Door het reclamevrij uitzenden, is SterrenNL voor de luisteraar aantrekkelijker als andere, commerciële, radiozenders die soortgelijke muziek uitzenden, zoals 100%NL en RADIONL.

Radiocorp

Mede hierom stapte Radiocorp – de eigenaar van 100%NL – naar de rechter om de DAB+ uitzendingen van SterrenNL op legaliteit te laten toetsen. Tot twee keer toe floot de rechter het Commissariaat voor de Media terug. De toezichthouder is namelijk van mening dat voor de etheruitzending van SterrenNL geen aanvullende uitzendlicentie vereist is. De laatste uitspraak van de rechter had geen opschortend karakter. Hierdoor is SterrenNL feitelijk illegaal in de lucht, en dus als de grootste radiopiraat van Nederland gekenmerkt kan worden. NPO is van mening dat er geen aanvullende toestemming nodig is om het internetstation SterrenNL ook digitaal in de ether te verspreiden. Het Commissariaat voor de Media is een procedure begonnen die naar verwachting binnen zes weken met een eindoordeel wordt afgerond. De toezichthouder zegt het niet per se met de rechter oneens te zijn maar wil gezien de consequenties wel zeker weten hoe met de materie moet worden omgegaan.

Aan de Telegraaf laat Herbert Visser namens 100%NL weten het niet eens te zijn met de huidige gang van zaken. 100%NL moet zich als commerciële omroep aan allerlei regels houden die aan de uitzendvergunning verbonden zijn. Onlangs werd de radiozender nog door Agentschap Telecom (AT) op de vingers getikt omdat te weinig Nederlandse muziek werd gedraaid en hierdoor niet aan de vergunningsvoorwaarden werd voldaan. Visser vindt het onbegrijpelijk dat 100%NL nu aan het Commissariaat voor de Media moet aangeven wat de feitelijke schade van SterrenNL is. Dit ondanks dat nu door de rechter wederom is vastgesteld dat DAB+ verspreiding van SterrenNL niet toegestaan is.