Rusland test zelfstandig internet

Internet

InternetOverheden en grote internet providers in Rusland zijn van plan om het land los te koppelen van het internet als onderdeel van een gepland experiment dat gericht is op de nationale veiligheid, zegt het Russische nieuws agentschap RosBiznesKonsalting (RBK).

 

 

De reden die men opgeeft voor het experiment is het verkrijgen van inzichten, en het geven van terugkoppeling plus mogelijke aanpassingen aan een wetsontwerp dat het Russische parlement in december lanceerde. In het voorstel schrijft de wet voor dat Russische internet providers ervoor moeten zorgen dat het Russische internet — Runet — onafhankelijk kan functioneren zodat het land losgekoppeld kan worden van de rest van de wereld in het geval van buitenlandse agressie.

“Het onderwerp Beveiliging van de Russische communicatienetwerken en het Russische internetsegment tegen mogelijke aanvallen staat al sinds 2014 op de agenda. Dat lijkt me gerechtvaardigd, omdat het publieke communicatienetwerk en het internet de belangrijkste elementen van de infrastructuur zijn", zei Alexander Pankov, de adjunct directeur van Roskomnadzor onlangs tegen Gazeta.ru. Roskomnadzor, de Russische nationale dienst voor toezicht op communicatie, informatie technologie en massa media, wordt gezien als de Russische nationale waakhond.

Russische telecommunicatiebedrijven moeten "technische maatregelen" nemen om al het Russische internet verkeer om te leiden langs routers die goedgekeurd zijn of beheerd worden door Roskomnadzor, dat ervoor moet zorgen dat verkeer tussen Russische gebruikers in Rusland blijft en niet omgeleid wordt over servers buiten Rusland, waar het afgeluisterd zou kunnen worden.

Er is nog geen datum afgegeven voor de test, maar die wordt verwacht voor 1 april, dat de deadline is voor het insturen van aanvullingen op de wet, bekend als het Digital Economy National Program.

Alle Russische internet providers hebben al aangegeven in te stemmen met de doelstelling van de wet, maar er technisch nog niet klaar voor te zijn, omdat er naar hun mening ernstige verstoringen op kunnen treden. In 2017 gaven Russische officials al aan dat ze het jaar daarop al 95% procent van al het internet verkeer lokaal wilden verwerken.

De US en andere NATO landen hebben opgeroepen om steviger te reageren op aanvallen die aan Rusland toegeschreven worden.

Gelukkig kunnen wij amateurs dan nog altijd een WinLink verbinding opzetten via de radio om die arme Russen uit hun informatie-isolement te bevrijden…