Rommelen met statistieken

RAC logo

RAC logoOnlangs publiceerde het blad van de Canadese radio amateurs, The Canadian Amateur (TCA), dat uitgegeven wordt door de Radio Amateurs of Canada (RAC) een update over het aantal amateurs per december 2018

 

Het blad meldt daarover:

"Gedurende de periode van oktober 2013 tot december 2018 is het aantal personen dat een amateurzender mag bedienen in Canada gegroeid van 63.317 tot 70.198, een groeipercentage dat meer dan twee keer zo hoog ligt als de groei van de totale bevolking"

Hoewel dat cijfer gepresenteerd wordt als een positief iets, zijn een aantal mensen toch wel bezorgd omdat een onderliggend probleem verborgen blijft wat veel landen momenteel ervaren – een afname van het aantal actieve amateurs op de lange termijn.

In 2000 was Canada een van de eerste landen waarbij amateur radio "vergunningsvrij" werd. De vergunning werd afgeschaft en vervangen door een machtiging om te werken die 125 jaar geldig is vanaf de geboorte van de houder.

Dat betekent dat je in de statistieken ook de vele duizenden Canadese amateurs terugziet die sinds 2000 overleden zijn. Daarnaast staat daar ook iedereen in die ooit de hobby opgepakt heeft maar er daarna mee gestopt is om ander interesses na te gaan jagen.

Een opgave van de radioclub RCA (vergelijkbaar met de VERON hier) aan de IARU in 1999 laat zien dat ze toen 6.573 leden hadden en dat er toen 45.000 individuele amateur licenties waren in Canada. Het zou zomaar kunnen dat het echte aantal actieve amateurs nu nog een heel stuk lager ligt dan 20 jaar geleden.