Frequentieveiling in Duitsland van start

hoop antennes

hoop antennesDe Duitse veiling van spectrum in de 2 GHz, en 3,4 GHz tot 3,7 GHz is begonnen, nadat gisteren beroepen om de veiling uit te stellen zijn afgewezen.

 

 

De Duitse toezichthouder, de Bundesnetzagentur, meldt de start van de veiling. Deelnemers zijn de drie netwerkoperators – Telefónica Duitsland, Deutsche Telekom en Vodafone Duitsland. Verder doet MVNO Drillisch mee (van United Internet). 

De toezichthouder zal op een speciale website de voortgang van de diverse veilingrondes melden. Parallel aan de gunningsprocedure heeft het Federaal Netwerk Agentschap een aanvraagprocedure opgesteld voor frequentietoewijzingen van 3,7  GHz – 3,8 GHz voor lokaal en regionaal gebruik. Verder wordt er nog een aanvraagprocedure ontwikkeld voor het frequentiebereik op 26 GHz. 

Dit moet het ook voor regionale operators, kleine en middelgrote ondernemingen, startups en gemeenten mogelijk maken om mobiele diensten en toepassingen aan te bieden of te gebruiken op het eigen terrein. Verder kunnen de frequenties worden ingezet om de mobiele dekking in landelijke gebieden te verbeteren.

Beroepszaken afgewezen

De administratieve rechtbank in Keulen heeft gisteren de beroepszaken voor een verbod op de 5G-veiling afgewezen. De beroepen waren ingediend door Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica Germany en Freenet (een MVNO, geen deelnemer aan de veiling), die uitstel van de veiling wilden. 

Volgens de rechter was er geen dringende noodzaak voor een spoedmaatregel en doorstonden de reglementen van toezichthouder Bundesnetzagentur (NZA) de toetsing. Het hoofdproces van de rechtszaken van de exploitanten tegen de 5G-licentievoorwaarden zal waarschijnlijk binnen een paar maanden van start gaan.