FT4: een sneller, contestvriendelijker digitale mode

Stukkie spectrum

Stukkie spectrumBinnen een paar dagen wordt de beta vrijgave verwacht van een snellere, meer contest-vriendelijkere digitale mode. WSJT-X ontwikkelaars zeggen dat het serieuze werk aan het nieuwe FT4 protocol kort na de FT8 evaluatie van 1 en 2 december begon. Het doel was een mode te ontwikkelen die de concurrentie met RTTY contesten aan zou kunnen gaan in termen van aantallen verbindingen, waarbij veel van de voordelen van FT8 behouden zouden blijven.

 

“De afgelopen maand heeft een kleine groep ontwikkelaars on-the-air testen van FT4 uitgevoerd,” zegt de WSJT-X ontwikkel groep — Joe Taylor, K1JT; Steve Franke, K9AN; en Bill Somerville. “De eerste testen waren heel succesvol en hebben ons geholpen een aantal belangrijke ontwerpbeslissingen te nemen. We geloven dat FT4 veelbelovend is voor het gestelde doel.”

De ontwikkelaars zeggen dat FT-4 snel beschikbaar zal zijn voor het testen door een grotere groep en ze zoeken geïnteresseerde deelnemers die hun “gewaardeerde terugkoppeling” kunnen geven. Het advies is om eerst The FT4 Protocol for Digital Contesting te lezen.

Volgens het document is FT4 een experimentele digitale mode die speciaal voor radio contesten ontworpen is en dat — net als FT8 — gebruik maakt van uitzendingen met een vaste tijdsduur, gestructureerde berichten in formaten die geoptimaliseerd zijn voor minimale contacten, en een sterke forward-error correctie. Zend-ontvangstwindows zijn 6 seconden, waardoor het 2,5 keer sneller is dan FT8 en ongeveer net zo snel als gewone RTTY tijdens radio contesten. FT4 kan met signalen werken die 10 dB zwakker zijn dan wat nodig is voor het decoderen van RTTY terwijl er veel minder bandbreedte nodig is.

Een uitzending duurt 4,48 seconden, vergeleken met 12,64 seconden bij FT8. De modulatie bestaat uit vier-toons frequency-shift keying op ongeveer 23,4 baud, met tonen die op dezelfde afstand liggen als de baud rate. De benodigde bandbreedte is 90 Hz.

“De bedoeling is om installatie bestanden voor WSJT-X versie 2.1.0-rc5 (-rc versies zijn zogenaamde "release candidate" versies) voor downloaden beschikbaar te hebben op maandag 29 april,” zegt de ontwikkelgroep. Het FT4 Protocol voor Digitaal Contesten document omvat: 

  • Instructies voor het installeren van WSJT-X 2.1.0-rc5 en het configureren van FT4. 
  • FT4 werk instructies. 
  • Een basisbeschrijving van het FT4 protocol, modulatie en golfvorm. 
  • Gedetailleerde gevoeligheidsmetingen voor FT4 onder een breed aantal gesimuleerde propagatie condities. 
  • Een agenda met komende geplande test sessies.