Monnik Apollo SV2ASP SK

site_0454_0001-750-0-20151105102945

site_0454_0001-750-0-20151105102945De bekendste radio amateur van Mount Athos, Monnik Apollo, SV2ASP, is op 5 mei overleden na complicaties als gevolg van kanker. Hij was 64.

 

 

Monnik Apollo was feitelijk de eenzame DX stem vanaf Mount Athos, nummer 20 op de lijst van de most-wanted DXCC entiteiten, waar hij werkte vanuit zijn Orthodoxe klooster Docheiariou. Hij werd geboren in een groot gezien in het westen van Griekenland, en werd in 1973 monnik, waarna hij in 1980 intrad in het klooster op Mount Athos.

Toen in 1980 de behoefte ontstond om betrouwbare communicatie te onderhouden vanuit het klooster, volgde monnik Apollo de raad op om radio amateur te worden, waar hij in 1988 voor slaagde. Hij moest echter wel wachten op toestemming van de Heilige Raad om te mogen werken, voordat hij voor de eerste keer in 1990 in de lucht mocht komen. Hij vierde zijn tiende jaar als amateur met de speciale roepnaam SY2A.

Leden van de SZ1A club bezochten hem in in 2003 en begonnen hem te helpen met het onderhouden van zijn station en antennes. Zorro Miyazawa, JH1AJT, verleende additionele hulp in 2016.

“We zullen zijn lach missen, zijn behulpzaamheid en vriendschap. Ik zal nooit de keren vergeten dat hij midden in de nacht opstond om skeds te maken met amateurs die Mount Athos als nieuwe DX nodig hadden. Ik had het geluk hem als vriend te hebben,” zegt Kostas Stamatis, SV1DPI, een goede vriend.

Chip Cohen, W1YW, zegt op QRZ.com: “Sinds tientallen jaren was Monnik Apollo de enige operator vanaf het zeldzame land Mount Athos. Als getalenteerd en gelovig man, combineerde Monnik Apollo een technische achtergrond met een diep religieus geloof. Hij werd een internationale ambassadeur voor amateurradio en een van de beroemdste amateurs.”

De uitvaartdienst was gepland op 6 mei.

Monnik Lakovos, SV2RSG, die in het Koutloumousiou klooster op Mount Athos woont, haalde zijn licentie in 2015 en is al actief geweest. Hij is lid van het DX Plus Hellenic Radio Amateur Team.