Elecraft presenteert K4

k4-front-white-bg-product_e95bea0d-18ae-4e69-bcfa-5d57c0ca121f_grande

k4-front-white-bg-product_e95bea0d-18ae-4e69-bcfa-5d57c0ca121f_grandeElecraft kondigt hun nieuwe paradepaardje aan als opvolger van de alom geroemde K3: de K4.

 

 

De K4 komt in 3 verschillende modellen: de basis K4; de K4D, die als extra diversity ontvangstmogelijkheden heeft, en de K4HD, die nog een stapje verder gaat dan andere direct-sampling SDRs door toevoeging van een dubbele superheterodyne module voor de beste prestaties in blocking en dynamisch bereik.

Een basis K4 kan op elk moment geüpgraded worden naar een K4D door toevoegen van de KDIV4 optie.

En een K4D kan weer op elk moment geüpgraded worden naar een K4HD door toevoeging van de KHDR4 module.

De K4 en K4D, net als andere “pure” direct-sampling radio's, hebben geen kristal roofing filters nodig. Digitale signaalverwerking wordt gebruikt om te voorzien in geavanceerde demodulatie, filtering en signaalweergave. De K4HD kan in zowel direct-sampling als superheterodyne mode werken. Die laatste mode is alleen noodzakelijk bij de aanwezigheid van extreme signalen (zoals tijdens een expeditie of contest, waar meedere stations dicht bij elkaar werken).
 
Met de K4 kan je je radio overal vandaan gebruiken — of het nou vanuit je huiskamer, je shack of aan het andere eind van de wereld is. De ene K4 kan een andere besturen, inclusief streaming panadapter display. Je kunt ook je tablet, netbook of desktop PC gebruiken. Gebruik je de radio direct, dan kan je zowel de ingebouwde LCD gebruiken als een externe monitor (HDMI), met verschillende informatie.

Wat me dan wel weer tegenvalt, is dat de "specificaties" alleen maar melding maken van het gewicht, de afmetingen en het stroomverbruik. Ik zou meer willen weten over het derde orde intercept, dynamisch bereik en meer echte specificaties. Maar waarschijnlijk gaan de makers er vanuit dat het merendeel van de amateurs dat toch niets zegt…

Meer info en pre-ordering vind je HIER .