BBC verlengt 5G radio test

5g_new_logo

5g_new_logoDe Orkney eilanden zijn aangewezen als experiment voor de omroep radio van de BBC en toegang tot breedband internet over 5G omdat de regio een slechte dekking heeft voor digitale radio en beperkte vaste en mobiele breedband connectiviteit.

 

 

De test startte in februari in Stronsay, Orkney, waarmee de inwoners bij de eerste ter wereld hoorden die live omroep konden ontvangen via 5G. Ze kunnen 13 BBC radio stations beluisteren via een aangepaste versie van de BBC Sounds apps. Daarnaast voorziet de test tevens in mobiel breedband internet voor de inwoners.

Tot nu toe zijn de reacties overwegend positief, volgens onafhankelijk onderzoek. De eerste terugkoppeling laat zien dat 90% van de deelnemers tevreden is met de mobiele internet dienst. Hoewel alle deelnemers tevreden zijn over het aanbod van de radio stations, is iets meer dan de helft tevreden over de kwaliteit van de ontvangst. Deelnemers geven aan dat ze tevreden zijn over hoe de dienst hun geïnformeerd en verbonden houdt, en ze vinden de dienst flexibel, mobiel en gemakkelijk te gebruiken.

Kieran Clifton, Directeur Distributie en Business Development van de BBC zegt: “Vanuit technisch perspectief is de test een succes, met een hoge kwaliteit en continuïteit tijdens deze experimentele dienstverlening. De verlenging van de test geeft onze experts de kans om te blijven werken aan de verbetering van hun werk, en een beter zicht te krijgen op live 5G mobiele omroep, hoe dit uit te rollen, en hoe dit luisterpubliek in afgelegen gebieden kan helpen."

Naast de omroep experimenten in Orkney, omvatten de 5G testen tevens IoT-gerelateerde experimenten voor bijvoorbeeld het monitoren van kweekzalm en aangesloten windparken; landbouwtoepassingen zoals connected cows en zelfrijdende tractoren die bestuurd worden door drones; en mobiel breedband en het optimaliseren van toerisme.