Nog meer contesten

contest

contestEven serieus. Kunnen we nou eens stoppen met die achterlijke gewoonte waarmee elk weekend voor een echte amateur systematisch naar de kloten geholpen wordt? Waardoor je aangewezen bent op 30m en 17m als je wél een serieus rapport wil hebben in plaats van 599 nadat ze 8x om je call hebben moeten vragen? En je tegenstation er dan de pest in heeft omdat je niet weet wat voor hersenafwijking ten grondslag ligt aan het nummer of de code die er vervolgens van je verlangd wordt?

 

 

Dit weekend verbleef ik bij een van mijn kinderen in België. Ik had de K1 en de portable loop antenne meegenomen om eens te proberen wat verbindingen te maken als ON/PA3CNO/p. Setje op de tuintafel gezet en CQ geroepen op 20m. Na enig proberen komt er dan een station voor je terug met 599 (euh, met 5W in een loop?) en ja hoor, ik krijg een of andere code erachteraan en na mijn rapport gegeven te hebben (meer dan 579 kon ik er niet van maken) kwam het vraagteken: ? nr?

Natuurlijk, weer een contest. Ondanks dat ik op 14.060 zat, de QRP frequentie. De hele band weer vol. Ik heb de boel afgebroken en weer in de auto gegooid. Werkelijk elk weekend is vergald met een of ander radiowedstijdje om het gebrek aan technische kennis en vaardigheden van de "operators" te maskeren. Ik doe bij deze een oproep aan de amateurverenigingen om tenminste om het weekend een weekend contestvrij te maken, zodat je – als je net zoals ik afhankelijk ben van het weekend omdat je nog tot de werkende klasse behoort – tenminste om het weekend serieus van je hobby kunt genieten in plaats van afgeblaft te worden omdat je niet aan de achterlijke spelletjes van anderen mee wil doen. Maar nee hoor, contesten is het hoogste goed. Je kunt in het buitenland (hebben we in Liechtenstein verscheidene jaren achter elkaar geprobeerd) geen bijzonder call krijgen, want (dixit het telecom opperhoofd daar): Daar hebben we nou net de CEPT voor uitgevonden. Gebruik maar HB0 met je eigen call. Behalve:… Als je aan een contest meedoet. Dan kan het ineens wél. Van de IARU hoef ik ook geen steun te verwachten: ik lees daar net dat in Duitsland contesten op 50MHz weer is toegestaan tussen mei en september. Ik zou het in die periode juist verbieden. Kan je eindelijk een serieuze verbinding maken, propagatie onderzoek doen, gaan we weer 59(9) zitten liegen tegen elkaar om een wedstrijdje te doen.

Nee, ik ben er helemaal klaar mee. Ik zal wel weer commentaar krijgen dat "iedereen plezier moet kunnen beleven aan zijn deel van de hobby", maar geldt dat niet ook voor degenen die niets met contesten hebben dan? Waarom moet ik elk weekend opnieuw wijken voor die contesten? En niet alleen in het weekend: als ik op woensdagavond tijdens een afdelingsbijeenkomst op 80m een verbinding wil maken, moet ik me ook al door de contesten wringen om een echt tegenstation te vinden. Het is tekenend voor het verval van het radio amateurisme. En dat het zo algemeen geaccepteerd wordt dat alles en iedereen maar moet wijken voor die wedstrijdjes vind ik onbegrijpelijk. En dan de hypocrisie van die contesters… Kom je op een beurs uit op 144.350 in FM, hebben een hoop lui ineens een grote bek dat het niet volgens het bandplan is. Tot er een contest is: Ik zat een paar weken terug op 7.065 te luisteren: Volop HA1VHF er doorheen in CW met CQ TEST. Andersom ben ik in CW bezig op 3560: volop geblaat er doorheen en na omschakeling naar LSB bleek het CQ contest te zijn. Dan gelden de bandplannen en aanbevelingen ineens niet, want ja, band is een beetje smal en je moet toch ergens heen (om met Vettel te spreken).

Ik ben voor een Vereniging tegen Contesten. Laten we weer serieus gebruik gaan maken van de ons toegewezen frequenties, een eerlijk rapport uitdelen, eens vragen met wat voor vermogen en antenne je tegenstation werkt zodat je een beeld hebt hoe antennes en vermogens deel uitmaken van het rapport, in plaats van 599 en dan in je paal gezaagd zijn omdat je je nummer niet krijgt. Wordt het tenminste weer een beetje normaal op de band.