Nieuwe zonnecyclus tot 50% lager

Flare

FlareDe resultaten van een NASA onderzoek dat nu in een rapport verwerkt wordt, heeft waarschijnlijk een betrouwbare manier gevonden om de zonne activiteit te voorspellen.

 

 

De activiteit van de zon kent een activiteitencyclus van 11 jaar. De voorspelling voor de volgende cyclus is dat het de zwakste cyclus van de afgelopen 200 jaar gaat worden.
Het maximum van deze volgende cyclus – gemeten in termen van zonnevlekken aantallen, een standaard methode om de activiteit van de zon te meten – kan wel eens 30 tot 50% lager zijn dan die van de afgelopen cyclus (en die was al niet actief). De onderzoeksresultaten laten zien dat de volgende cyclus in 2020 gaat beginnen en zijn maximum zal bereiken in 2025.

Het nieuwe onderzoek stond onder leiding van Irina Kitiashvili, een onderzoeker aan het Bay Area Environmental Research Institute van het NASA Ames Research Center in Californiës Silicon Valley. Het onderzoek combineerde de waarnemingen van twee NASA ruimte missies – het Solar and Heliospheric Observatory en het Solar Dynamics Observatory – met gegevens die sinds 1976 verzameld worden door het aardse National Solar Observatory.

Kitiashvili’s methode verschilt van andere voorspellingsmethoden door het voor de voorspellingen gebruikte ruwe materiaal. Vroeger gebruikten de onderzoekers het aantal zonnevlekken waarmee indirect de activiteit van het magnetisch veld van de zon weergegeven werd. De nieuwe aanpak maakt gebruik van de directe waarnemingen van het magnetische veld zoals dat aan het oppervlak van de zon optreedt – data die pas sinds de laatste vier zonnecycli beschikbaar is.

Lees het hele verhaal op
https://www.nasa.gov/feature/ames/solar-activity-forecast-for-next-decade-favorable-for-exploration