Ministerie van Justitie kijkt al naar opvolger van nieuw C2000

C2000

C2000Als het vertraagde C2000-netwerk van Hytera in de lucht komt, zal het waarschijnlijk niet langer dan vijf jaar functioneren, schrijft verbinding.tv. Minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) heeft in de Tweede Kamer gezegd dat er wordt gekeken naar ‘een nieuw nieuw netwerk’. Binnen vijf jaar moet dat ‘nieuwe nieuwe net’ er staan.

 

De AIVD heeft in april in zijn jaarrapport de situatie met Chinese leveranciers expliciet benoemd. De dienst vindt het onwenselijk dat de Rijksoverheid voor gevoelige informatie en vitale processen afhankelijk is van ICT-systemen uit landen waarvan is vastgesteld dat ze een offensief cyberprogramma voeren tegen Nederlandse belangen. Daarom adviseert de AIVD om zo snel mogelijk over te gaan op een oplossing waarbij deze afhankelijkheid is geminimaliseerd.

Op advies van de AIVD werkt Justitie aan een traject van specificatie, aanbesteding en realisatie voor een communicatiesysteem dat niet of minder draait op het Chinese Hytera. Dat leidt tot versnelde afschrijvingen en hogere kosten. De Tweede Kamer wordt daarover na de zomer geïnformeerd.