144MHz transatlantisch pad opent weer

144MHzpath

144MHzpathOp 16 juni 2019 werd de Atlantische Oceaan voor het eerste overbrugd op 144 MHz toen D41CV op de Kaapverdische Eilanden (dat voor de kust van Afrika ligt) er in slaagde verbinding te maken met FG8OJ in Guadeloupe met de digitale mode FT8.

 

 

Verbazingwekkend genoeg duurde die opening zowat vijf dagen. En nu horen we dat na een weekje stilte, het trans-Atlantische pad wederom geopend is op 144 MHz.

Op zaterdag 29 juni slaagde FG8OJ in Guadaloupe erin om voor het eerst te werken met D4Z op de Kaapverdische Eilanden in SSB.

Het ziet er naar uit dat die condities het hele weekend aanhouden en vermoedelijk tot en met maandag. Denk overigens niet dat je nu op 2m even Amerika kunt werken: het pad is wel in een rechte lijn tussen twee eilandengroepen wat de naam "vasteland" eigenlijk niet waard is:

144MHzpath

Overigens zijn er niet alleen condities op 144MHz: het cluster staat ook al dagen vol met allerlei DX op zowel 70MHz als 50MHz. Het loont dus de moeite om ook eens op andere VHF banden te kijken, en dan niet alleen in FT8: zoals je hierboven kunt lezen gaat het in SSB ook, en dan gaat CW zeker. En dan kan je tenminste zeggen dat JIJ de verbinding gemaakt hebt, in plaats van de computer.

Updates…
https://ei7gl.blogspot.com/2019/06/144-mhz-trans-atlantic-path-open-again.html