2m op de tocht

Yagi antenne

Yagi antenneInmiddels begint men toch wel een beetje zenuwachtig te worden naar aanleiding van het Franse voorstel om het frequentiespectrum van 144-146MHz toe te wijzen aan luchtvaarttoepassingen.

 

 

Wat is er aan de hand: de Fransen hebben een voorstel ingediend om een reeks frequenties te bekijken voor toepassing in de luchtvaartsector, waaronder het stuk 144-146MHz. Alleen is dat momenteel wereldwijd op primaire basis toegewezen aan de radio amateurs. Misschien daarom werd er maar weinig tegengas geboden aan het voorstel, met als gevolg dat het doorgeschoven is naar de volgende fase van het vergadercircus en nu serieus op de agenda van de World Radio Conference geplaatst is.

Maar nu gaan de administraties van een paar landen zich toch wel zorgen maken. Om die zorgen te begrijpen, moet je weten hoe het stemproces voor dit soort voorstellen in zijn werk gaat. De CEPT heeft 48 lidstaten en een voorstel heeft meer dan 10 administraties nodig die vóór stemmen, en er mogen er niet meer dan 6 tégen stemmen, dus zit het grote gevaar in de neutrale opstelling van de adminstraties. Ter informatie: tijdens de stemming in de voorronde protesteerde alleen het Duitse AT (BNetzA) tegen het betrekken van 144-146 MHz in het voorstel. Is het voorstel eenmaal goedgekeurd, dan wordt het een ‘Common Proposal’ (gezamenlijk voorstel) dat alle 48 staten verwacht worden te ondertekenen en voor te dragen tijdens de WRC.

Inmiddels zijn er wereldwijd allerlei acties opgestart door amateurs die dit onder de aandacht willen brengen, zoals petities die getekend kunnen worden voor het behoud van de 2m band. Het is voorstelbaar dat het de lokale AT's een worst zal zijn wie het spectrum gebruikt. Sterker nog: de kans is groot dat het spectrum voor goed geld ter beschikking gesteld kan worden aan de luchtvaart, waar de amateurs alleen maar geld kosten en problemen opleveren. Het is dus belangrijk om het standpunt van de amateurs goed te laten vertegenwoordigen door de verenigingen en de administraties (bij ons het AT) van je land.