Meerderheid Nederlanders maakt zich geen zorgen over straling door 5G-antennes

hoop antennes

hoop antennesNederlanders lijken zich relatief weinig zorgen te maken over de mogelijke gezondheidsrisico's door straling die elektromagnetische velden rondom 5G-antennes kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit een rondvraag van Telecompaper onder ruim 900 respondenten van het Consumer Insights-panel.

 

 

Ruim de helft van de respondenten maakt zich (helemaal) geen zorgen. 27 procent maakt zich een beetje zorgen. 5 procent maakt zich erge zorgen. 

In 2020 beginnen de Nederlandse mobiele operators naar verwachting met het opzetten van antennes voor een 5G-netwerk. Dit netwerk gaat in de toekomst voor nieuwe technieken gebruikt worden zoals zelfrijdende auto's, operaties op afstand en vitual reality gamen. Er komen twee licentieveilingen van frequenties die voor 5G kunnen worden ingezet (de multibandveiling die eind 2019, begin 2020 moet plaatsvinden en de veiling van 3,5 GHz-spectrum in 2022).

5G heeft duidelijke voordelen boven 4G, waaronder hogere snelheden en meer capaciteit (ook voor de groeiende IoT-netwerken), lagere latency, meer betrouwbaarheid en de mogelijkheid om intelligentie in de netwerken in te bouwen. het bereik per antenne is echter geringer, wat zou betekenen dat er veel meer antennes neergezet moeten worden. Er bestaat dan ook vrees dat hierdoor te veel EM-straling vrijkomt in de omgeving van deze antennes, met negatieve gevolgen voor de gezondheid van omwonenden. 

GroenLinks: onafhankelijk onderzoek 

GroenLinks drong afgelopen april in de Tweede Kamer nog aan op een onafhankelijk onderzoek door de Gezondheidsraad naar de mogelijke risico's van EM-straling van het nieuw aan te leggen 5G-netwerk. Volgens Tweede-Kamerlid Laura Bromet is het niet duidelijk wat de gevaren voor de volksgezondheid zijn van 5G-netwerken en is er hier ook te weinig onderzoek naar gedaan. Volgens de regering zijn er geen negatieve effecten bekend.

Van de Nederlanders maakt zich dus 5 procent echt zorgen over de mogelijke gevolgen van EM-straling door de komst van veel 5G-antennes. Nog eens 27 procent zegt zich een beetje zorgen te maken. Een groter deel van de Nederlanders (34%) maakt zich totaal geen zorgen. Nog eens 23 procent van de respondenten maakt zich op zich geen zorgen, maar is wel over de mogelijke gevolgen van EM-straling gaan nadenken door de gestelde vraag in het Consumer Insights-panel.

Meer mannen maken zich geen zorgen

Tussen mannen en vrouwen is er een behoorlijk verschil als het gaat om zich totaal geen zorgen maken. Bij mannen gaat het om 40 procent, tegen 26 procent van de vrouwen. 19 procent van de mannen versus 27 procent van de vrouwen is wel gaan nadenken over deze gevolgen.

Per leeftijd bekeken valt op dat de jongste leeftijdsgroep (16-30 jaar) bovengemiddeld is gaan nadenken over mogelijke gezondheidsrisico's van 5G-antennes. In de leeftijdsgroep van 30-55 jaar maken bovengemiddeld veel mensen zich (een beetje) zorgen: 41 procent versus rond de 30 procent voor de jongste leeftijdsgroep en 55+ers.