10-m-baken DBØBER weer in bedrijf

csm_1907_DB0BER_3879f6ab01

csm_1907_DB0BER_3879f6ab01Het Berlijnse 10-m-baken DBØBER is weer permanent in bedrijf. Dat laat Daniel Möller, DL3RTL weten.

 

 

Het baken zendt met een uitgangsvermogen van 5 W in een ring-antenne op 28,273 MHz. DBØBER werd tijdens de zomer van 2018 volledig vernield door een blikseminslag. OM Daniel moest het baken van scratch af aan opnieuw opbouwen. De DDS van het baken wordt geklokt door een GPS-signaal. Daardoor heeft het baken een enorme frequentienauwkeurigheid van 10-9.

Zo af en toe zijn er op de hogere banden weer leuke verbindingen te maken: Gert PE0MGB meldde gisteravond vanuit Zuid-Frankrijk dat hij een aantal verbindingen had gemaakt op 10m. In mijn vaste rondjes op 20m blijkt dat er de laatste tijd op die band short-skip mogelijkheden zijn. Waar ik normaal met mijn QRP-transceivertjes verbindingen maak over de eerste hop (ca. 1500km) maak ik nu vaak verbindingen met Duitsland en Engeland: 300-600km. En ook het Es seizoen is in volle gang: het cluster loopt regelmatig vol met meldingen van verbindingen op 4 en 6m.

Nog even ten overvloede over het DX-cluster, want natuurlijk weet je dit al: er is een verschil tussen het LotW en het DX-cluster. Het LotW is om alles te loggen wat je gewerkt hebt, het cluster is bedoeld om zeldzame of bijzondere stations te rapporteren. Dat is niet je vriendje in het dorp verderop die je op 40m grondgolf gewerkt hebt. Dat interesseert in de rest van de wereld echt helemaal niemand, maar intussen missen DX-jagers de echte meldingen door dit soort onzinrapporten. Ga naar een psycholoog als je te weinig aandacht hebt gehad in je jeugd, maar stop met die onzin rapportages op het DX-cluster.