2m paniek compleet

Yagi antenne

Yagi antenneDe amateurwereld wordt wakker. Nu al. De paniek raast over de wereld, amateurverenigingen worden getriggerd door hun achterban, agentschappen worden belaagd door amateurverenigingen, petities verschijnen online: alles om die frambozen ervan te weerhouden de 2m te verpatsen aan de luchtvaartwereld.

 

 

 

Een greep uit de media.
1 juli: 144-146 MHz CEPT Proposal – update.
2 juli: 144 MHz and the WRC process.
4 juli: Two Metres: Re-Allocation?
5 juli: REF and EURAO meeting on 2m crisis
6 juli 144 MHz band – RSGB President writes to Ofcom
6 juli SARL position on French WRC-2023 proposal
10 juli RSGB letter to Ofcom about 144-146 MHz band
10 juli Portuguese amateur radio clubs reject 144-146 MHz proposal
10 juli 144 MHz: RASA writes to Australian regulator
10 juli IARU President Offers Assurances Regarding French 144 – 146 MHz Allocation Proposal
11 juli144MHz: VERON writes to Dutch telecom regulator

Ja, zelfs de VERON is wakker. Op de site staat het standpunt van de VERON vermeld, met nog een reeks links naar reacties en informatie. Er is zelfs een internationale oproep vanuit de afdeling Flevoland om mee te doen aan een 2m propagatie experiment, en wel op 20 juli van 1700 – 1900 UTC (19:00 – 21:00 CEST) in alle modes, met als doel te laten zien dat 2m heus nog wel gebruikt wordt. Want voor je het weet sta je je APRS set om te bouwen naar 70cm.

De algemene verwachting is dat het voorstel voor het opnemen van 2m in de luchtvaartbanden het niet gaat halen. Maar het is net als met de Brexit: de algemene verwachting was dat het voorstel het niet ging halen, en daarom bleven veel tegenstemmers thuis. Het gevolg was dat het voorstel het wél haalde. En daar moeten we hier ook voor oppassen: als niet genoeg AT's van de diverse landen protesteren tegen het voorstel, staat het straks zomaar op de agenda voor de WRC-23. En dat moeten we toch niet willen met zijn allen. De aandacht voor het probleem is er inmiddels volop, zoals uit bovenstaande opsomming blijkt. Nu nog even doorpakken en dan kan dit onzalige voorstel geschrapt worden.