Zwitserland vindt 2m gebruik door luchtvaart wel OK

yagi

yagiNieuw hoofdstuk in de 2m soap. Net als je denkt dat de lokale AT's wel achter de amateurs zullen staan, zit er zo'n rotte appel tussen die het wel OK vindt dat de amateurs 2m gaan delen op basis van een soort "co-primary status". Alsof dat gaat werken, twee kapiteins op een schip.

 

 

Voor wat betreft toegang van de Aeronautical Mobile Service tot de amateur radio 144 MHz band zegt het Zwitserse AT dat 'een mogelijk zogenaamd co-primary gebruik tussen de twee diensten overwogen kan worden'

Een verslag op de USKA site zegt:

Voor ons radio amateurs is deze toepassing natuurlijk een bedreiging, omdat wij niet zien hoe de amateur radio dienst met zijn sterke 2m stations voor DX verbindingen, contesten of EME, en de dienst "luchtvaart" op deze band naast elkaar kunnen bestaan zonder dat er beperkingen worden opgelegd. Aan de amateurs, uiteraard. De Zwitserse amateurvereniging USKA heeft daarom op 10 juli 2019 een brief gestuurd naar hun AT met hun standpunt en hun zorgen betreffende de 2m band, naast wat andere vragen over de WRC 19.

Het hoofd van de afdeling frequentieplanning van het Zwitserse AT reageerde snel, met de verzekering dat het niet de bedoeling is om de amateurs het primaire gebruik te ontnemen. Maar, een mogelijk zogenaamd "co-primary" gebruik tussen beide diensten kan wel bestudeerd worden, wat hun betreft.

Daar zaten we net op de wachten, een paar overlopers die geld zien om de 2m band te verpatsen aan commerciële gebruikers. USKA doet zijn stinkende best om dat "co-primary" gebruik af te schieten, en zoekt daarvoor steun bij de Duitse amateurvereniging DARC en de Oostenrijkse ÖVSV.

Lees het hele USKA verslag op
https://tinyurl.com/SwitzerlandUSKA