Ook AT vindt 2m verpatsen wel OK

AT-logo

AT-logoEr zijn momenteel maar twee landen in de wereld die wel brood zien in het delen (Lees: weggeven) van de 2m band met de luchtvaart: Zwitserland en — (tromgeroffel) jawel: Nederland…

 

 

Een aantal leden van de International Amateur Radio Union (IARU) Regio 1 heeft aan hun AT's laten weten zich te verzetten tegen het voorstel om de 2m band de delen met luchtvaarttoepssingen, dat in juni door Frankrijk ingebracht is in de CEPT vergadering. Op dit moment is dit nog een regionale discussie maar het zou een agendapunt kunnen worden voor de World Radiocommunication Conference in 2023 (WRC-23).

Als antwoord op een brief van de Zwitserse amateurvereniging USKA aan hun AT, BAKOM, zegt de chef van de frequentieplanning aldaar dat dit niet het einde hoeft te betekenen van het primaire gebruik van de band door radio amateurs, maar dat “zogenaamd co-primary” gebruik van 144 – 146 MHz door beide partijen overwogen kan worden.

“Wij zien niet hoe radio amateurs en de luchtvaartsector naast elkaar zouden kunnen bestaan zonder zendbeperkingen,” zegt USKA in een rapport met de naam “Wordt de 2 meter band bedreigd?” De auteur van het rapport, Bernard Wehrli, HB9ALH, adviseeert radio amateurs om 2 meter te blijven gebruiken en te vermijden om dit persoonlijk op te nemen. “Uiteraard is ons doel om de primaire status op 2m voor amateurs te behouden en we zullen onze uiterste best doen om dit ‘co-primary’ gebruik te voorkomen,” zegt Wehrli, daaraan toevoegend dat USKA in nauw contact staat met de Duitse en Oostenrijkse zusterorganisaties.

Intussen meldt de VERON wat men noemt een “teleurstellende reactie” van het Agentschap Telecom op een oproep van Nederlandse amateurs om 144 – 146 MHz te beschermen. De VERON meldt dat de reactie van het Agentschap Telecom luidt dat het Franse voorstel “past binnen het Nederlanse frequentie beleid” dat gezamenlijk en gedeeld gebruik van spectrum aanmoedigt (weet je gelijk wat ze met jouw machtigingsgeld doen, behalve 12% per jaar verhogen. Ook nog eens je mogelijkheden inperken). VERON zegt dat het Agentschap Telecom heeft aangegeven dat het noodzakelijk is om eens goed naar het actuele gebruik van het segment te kijken om inzicht te krijgen in mogelijk mede-gebruik door andere partijen.

Op 20 juli hebben amateurs in Nederland een 2-meter “propagatie experiment” uitgevoerd, om aan te tonen dat amateurs deze band nodig hebben en ook gebruiken. “De VERON deelt de mening dat dit voorstel niet levensvatbaar is,” verzekert men, wijzend op opmerkingen van IARU voorzitter Tim Ellam, VE6SH/G4HUA, die zegt dat het voorstel om 144 – 146 MHz te delen minimaal 4 jaar studie vergt om tot dezelfde conclusie te komen.

De voorzitter van de Engelse amateurvereniging Radio Society of Great Britain (RSGB), Dave Wilson, M0OBW, heeft zich ook al gericht tot het Engelse AT, Ofcom, met zijn ernstige zorgen over de acties die ondernomen worden om 144 – 146 MHz te overwegen voor gebruik door de luchtvaartsector en dit op de WRC-23 agenda te krijgen.

Wilson zegt dat de RSGB “het Franse voorstel ziet als een gebrek aan begrip voor wat de gevolgen zijn van het delen van luchtvaarttoepassingen met zwak-signaal en ruimte communcatie diensten.”

Ellam zei deze week tegen de Amerikaanse vereniging ARRL dat hij zich geen zorgen maakte over het feit dat sommige AT's het Franse voorstel serieus overwegen op dit moment. “Ik denk dat dit gewoon onderdeel is van lopende discussies,” zei hij.