Europa-Australië op 50MHz

Flare

FlareDe laatste paar weken waren er soms bijzonder goede openingen van Europa naar Japan op 50 MHz, waarbij veel stations gewerkt werden in de digitale mode FT8.

 

 

Echter, gedurende de ochtend van 24 juli 2019 waren de condities exceptioneel goed waarbij er een zeer bijzondere opening op 50MHz was van Europa naar Australië.

Tenminste zes VK3 stations in New South Wales in Australië werden gehoord door – of hoorden – Europese stations met afstanden in de ordegrootte van 16.000 tot 17.000 km. Dat is des te meer bijzonder als je je realiseert dat de halve aardomtrek 20.000km is.

De beste bevestigde verbinding van die dag lijkt die tussen EI3KD in Ierland en VK3ZL in de buurt van Melbourne in Australië met een afstand van ongeveer 17.375 km.

Dit type verbindingen op 50 MHz worden over het algemeen alleen mogelijk geacht tijdens de top van een zeer goede zonnevlekcyclus, zoals in 1989 het geval was. Maar tijdens het minimum van de huidige zonnevlekkencyclus is zoiets uitermate ongewoon.

De standaard verklaring voor lange afstands openingen tijdens de zomermaanden op 50MHz zoals deze is multi-hop sporadische-E. Echter, de voorwaarden voor 8 tot 9 hops precies achter elkaar maakt het in dit geval een nogal uitdagende veronderstelling. Sowieso gedragen de condities zich bijzonder, zoals short skip op HF (mijn QRP verbindingen op 20m die normaal tussen de 1000-1500km afleggen, en nu blijven steken op 400-600km).

Meer info…
https://ei7gl.blogspot.com/2019/07/unusual-50-mhz-opening-from-australia.html