Nieuwe ISS apparatuur doorstaat test

ARISS

ARISSHet Interoperable Radio System (IORS), het radiosysteem van de nieuwe generatie voor ARISS (Amateur Radio on the ISS), heeft met succes een reeks stresstesten ondergaan die nodig zijn om de hardware gecertificeerd te krijgen voor de lancering naar en installatie aan boord van het International Space Station.

 

 

Tijdens de week van 8 juli werd het IORS, bestaande uit de JVC Kenwood D-710GA radio en de door AMSAT ontwikkelde Multi-Voltage voeding, met succes onderworpen aan een serie Electro-magnetische Interferentie (EMI) en Electro-Magnetische Compatibiliteits (EMC) testen, om er zeker van te zijn dat de ARISS hardware geen storing zal veroorzaken aan de ISS systemen of andere payloads.

Het testen liep door tot in de week daarna, waarin het IORS met succes door de kwaliteitstest van de voeding en de geluidstesten heen kwam. Deze testen kijken of het ARISS IORS geen schadelijke signalen terugduwt op de voedingsspanningen van de ISS systemen en stil genoeg is om te voldoen aan de ISS akoestische eisen. 

Leden van het ARISS Hardware Team Lou McFadin, W5DID en Kerry Banke, N6IZW waren aanwezig in het NASA Johnson Space Center voor de ondersteuning van de twee weken durende reeks testen in samenwerking met het NASA test- en certificeringsteam.

Kerry Banke zegt: “Aangezien het IORS gekeurd moet worden voor het werken op 120VDC, 28VDC en de Russische 28VDC naast het zenden op VHF of UHF, waren er een grote hoeveelheid testcombinaties nodig om alle mogelijke situaties na te bootsen. Elke voedingsspanning werd getest op zijn lage, gemiddelde en hoge spanningswaarde. Verder werd het IORS getest bij geen belasting, gemiddelde belasting en volle belasting, en dat bij elke voedingsspanning met bijbehorende minima en maxima. Dus het zal geen verrassing zijn dat daar twee weken voor nodig waren.

Het met succes doorstaan van deze testen is een belangrijke mijlpaal voor het IORS om gelanceerd te mogen worden. ARISS kan nu beginnen met de laatste vluchtveiligheidscertificeringen als voorbereiding op de lancering. ARISS wil aan het eind van het jaar gereed zijn voor de lancering.