Bellen met KPN vertraagt Alzheimer

hoop antennes

hoop antennesMisschien iets te kort door de bocht, maar het is weer eens wat anders dan al die verhalen dat je kanker krijgt van mobiele telefoons. In dit geval gaat het over Eric Knight, KB1EHE, die een rol speelde in de ontwikkeling van een op HF gebaseerde behandeling van de ziekte van Alzheimer, en deze behandeling lijkt nu zeer veelbelovend.

 

 

Een studie die onlangs werd gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease na maandenlange klinische behandelproeven concludeert dat de afname van het geheugen van de meeste patiënten “lijkt gekeerd te zijn tot niveau's die vergelijkbaar zijn met 12 maanden eerder” na 2 maanden behandeling. Het klinische onderzoek werd 31 december vorig jaar afgesloten en was gericht op de initiële werkzaamheid van wat NeuroEM Therapeutics, Inc. – het bedrijf dat het apparaat ontwikkelt – "transcraniële elektromagnetische behandeling" (TEMT) noemt, met behulp van een niet-invasief apparaat op het hoofd dat MemorEMÔ wordt genoemd.

"De resultaten van het onderzoek tonen aan dat TEMT veilig was bij alle acht deelnemende patiënten met milde tot matige ziekte van Alzheimer en verbeterde cognitieve prestaties bij zeven van hen, gemeten aan de hand van standaard cognitieschalen," zei een persbericht van NeuroEM Therapeutics. Zeven van de acht patiënten met klinische proeven kwamen overeen deel te nemen aan een verlengingsonderzoek van 4 maanden, op basis van de bevindingen en de positieve feedback van alle deelnemers.

"Deze baanbrekende studie suggereert dat TEMT een geheel nieuwe therapeutische interventie tegen de ziekte van Alzheimer kan zijn", aldus NeuroEM directeur Dr. Gary Arendash. “Onze bio-engineeringtechnologie kan succesvol zijn waar medicamenteuze therapie tegen deze verwoestende ziekte tot nu toe is mislukt. TEMT lijkt het ziekteproces van Alzheimer te beïnvloeden door middel van verschillende acties direct in neuronen (hersencellen), waar we denken dat dat de plek is waar het ziekteproces moet worden gestopt en hopelijk kan worden teruggedraaid.” Dr. Amanda Smith, directeur van klinisch onderzoek bij de Byrd Alzheimer Centrum en onderzoeksinstituut van de University of South Florida Health – het klinische centrum voor de studie – was co-auteur van de studie.

Arendash heeft uitgelegd dat TEMT in het bereik van 900 MHz de kleine eiwitaggregaten (amyloïde oligomeren) in hersencellen afbreekt waarvan wordt gedacht dat ze de ontwikkeling van Alzheimer initiëren. (En 900MHz is historisch de band waar mobiele telefoons zaten, en deze band wordt nog voornamelijk door KPN gebruikt – vandaar de kop boven dit artikel -red.)

Knight, van Unionville, Connecticut, is de voorzitter van Remarkable Technolgies. Hij heeft geen medische achtergrond, maar enkele jaren geleden hoorde hij over experimenten die Arendash had uitgevoerd op muizen die speciaal waren gefokt om de ziekte van Alzheimer te hebben, waarbij de muizen werden blootgesteld aan lage HF-niveaus voor therapeutische doeleinden. De effecten waren dramatisch en keerden de effecten van de ziekte soms zelfs om. Met enkele concepten uit eerdere experimenten met kleine raketten en avionica begon Knight met het ontwikkelen – en later patenteren – van een draagbaar apparaat dat het vereiste lage RF-niveau aan een menselijk hoofd kon leveren. NeuroEM was ook een apparaat aan het ontwikkelen, waarop het ook patenteerde, en NeuroEM heeft sindsdien meerdere patenten ingediend, legde Knight uit aan ARRL. NeuroEM heeft een exclusieve licentie voor het patent van Knight en zijn bijdrage maakt nu deel uit van de totale mix van toegepaste technologie.

Zoals Arendash ARRL vertelde voor een artikel in maart 2018 in QST, verhoogt TEMT ook dramatisch de zeer lage energieproductie van door hersencellen aangetaste Alzheimer-cellen door hun mitochondriale functie te verbeteren. Arendash zei dat mitochondriale disfunctie een vroege en kritieke gebeurtenis is in de ontwikkeling van Alzheimer. Dit leidt verder tot een algemene toename van hersenactiviteit. Als je te hoog in frequentie gaat, dringen de radiogolven het brein niet binnen; en ga je te laag dan gaat de HF dwars door je heen, zei Arendash. "Vanwege de combinatie van alle drie – een ‘cocktail’ als je wilt – denken we dat dit een zeer goede kans heeft om te werken," vertelde Arendash aan ARRL.