HF spectrum gezien vanaf de maan

Maan

MaanVolgens meldingen in de Chinese media (zie b.v. http://www.ccnovel.com/bolan/2019-08-03/133863.html ) is de Chinese microsatelliet DSLWP-2, die rondjes om de maan draaide, nu gecrasht na het voltooien van zijn missie.

 

 

Deze missie omvatte het in kaart brengen van HF-interferentie vanaf de aarde door tijdens zijn baan om de maan het spectrum met de aarde in zicht te vergelijken met het spectrum tijdens de verduistering van de aarde door de maan (als hij achter de maan langs vliegt)

Het Chinese persbericht meldt dat "Het hoofddoel van de ultralange golfdetector is om de natuurlijke afscherming van de radiofrequentie-interferentie van de aarde te gebruiken en de technologie van astronomische observatie met ultralange golven en zonnestraling te verifiëren. De detector detecteert het stralingsspectrum op verschillende posities van de maanbaan, verwerft het 1-30MHz ultra-lange-golf continuüm van de maanbaan, voltooit het aardradio-interferentieonderzoek en voert ook verschillende soorten maanafdekkingstests uit, en voert verschillende belangrijke technologische testen uit voor de payloads."

maanspectrum

Zo ziet het aardse spectrum op de kortegolf eruit gezien vanaf de maan. Onderin zit nog een hoop vermogen in de middengolf, verder is de 41m-band goed vertegenwoordigd, maar de amateurbanden zie je nauwelijks terug (logisch, gezien de maximale vermogens die amateurs mogen gebruiken). Opvallend is de piek rond 27MHz. Zou dat door de illegale lineairs komen? (HI)

 

Geef een reactie