Frankrijk houdt vast aan 2m voorstel

iaru

iaruEen Franse “annex” (bijlage) aan hun voorstel om de Aeronautical Mobile Service (AMS) op 144 – 146MHz te delen met de radio amateurs komt erop neer dat het land vasthoudt aan het delen van dat spectrum met de AMS, zij het niet langer op primaire basis.

 

 

De bijlage werd ingediend net voor de Europese Conferentie van de Telecommunications and Postal Administrations (CEPT) Electronic Communications Committee (ECC) Conference Preparatory Group (CPG) vergadering die op 26 augustus (vandaag) in Turkije gehouden wordt. Deze vergadering gaat het CEPT ECC standpunt bepalen voor de World Radiocommunication Conference 2019 die komende herfst gehouden wordt. In de bijlage bestrijdt Frankrijk de beweringen van de International Amateur Radio Union (IARU) en houdt vol dat spectrumdeling mogelijk is..

"Frankrijk erkent het brede scala aan amateurtoepassingen die worden gehost door de 144 – 146 MHz-band," zei het Franse bijlagedocument. “De band blijft beschikbaar voor al deze toepassingen na WRC-23. Een duidelijk beeld van de bandsegmentatie per toepassing en de bijbehorende bezettingsgraden is echter noodzakelijk voor de studies voor delen en compatibiliteit die tijdens de voorbereidingscyclus van de WRC-23 worden uitgevoerd. Dergelijke studies zijn essentieel voor het beoordelen van de mogelijkheden van frequentie-uitwisseling en, waar nodig, het vaststellen van de voorwaarden voor het delen van de frequenties die de continuïteit van de werking en de bescherming van bestaande diensten zullen waarborgen. "

Sinds Frankrijk zijn eerste voorstel in juni heeft ingediend, hebben de IARU en de regionale verenigingen van Regio 1 (Europa, Afrika en het Midden-Oosten) deze kwestie tot een topprioriteit gemaakt. Als het Franse voorstel door ten minste 10 CEPT-landen op de CPG-vergadering een positief advies krijgt – met niet meer dan 6 tegenstemmers – dan zou het voorstel op de agenda van WRC-19 en WRC-23 kunnen verschijnen, waar een definitief besluit zal worden genomen.

Volgens IARU-voorzitter Tim Ellam, VE6SH / G4HUA, biedt het Franse voorstel geen onderbouwing waarom de amateurband in de voorgestelde spectrumstudie opgenomen zou moeten worden, en denkt de IARU dat het delen van het spectrum met luchtvaartsystemen een extreme uitdaging zou zijn en tot beperkingen zou kunnen leiden bij de ontwikkeling van de amateur- en amateur-satellietdiensten.

"Als het wordt aanvaard als een WRC-23-agendapunt, zou dit voorstel 4 jaar lang studies van administraties vergen", benadrukt Ellam. "Gezien de uitdagingen van het delen van spectrum met luchtvaartsystemen, lijkt het onvermijdelijk dat de conclusie van dergelijke onderzoeken zou zijn dat het delen van spectrum met een veelgebruikt deel van het amateurspectrum teveel problemen oplevert om levensvatbaar te zijn."

In haar eigen inzending voor de CPG-vergadering van augustus beweert de IARU dat technische basisstudies "aantonen dat het delen van de huidige toewijzing van amateurdiensten met niet-veiligheidsgerelateerde [AMS] radiosystemen niet mogelijk is zonder een significante kans op wederzijdse interferentie." IARU noemt het voorstel 'ondeugdelijk'.

"Er is geen lange WRC-studiecyclus nodig om dit vast te stellen," zei de IARU, met het verzoek om het 144 – 146MHz spectrum terug te trekken uit het Franse WRC-23 non-safety AMS-voorstel.

IARU beweert dat er een passend alternatief spectrum bestaat in het VHF-bereik, maar Frankrijk zei dat deze visie "voorbijgaat aan het feit dat de effectiviteit van bestudeerde deelmogelijkheden afhangt van de kenmerken van de gevestigde diensten." Frankrijk ging verder met te zeggen dat "Gebruik van technieken zoals dynamische frequentietoewijzing, antennebehandeling, vermogensbeheersing, duty cycle besturing, [en] spread spectrum overwogen kunnen worden. "

Frankrijk zei dat het doel van studies die nodig zijn tijdens de voorbereidingscyclus van de WRC-23 "niet zal zijn om de bestaande primaire amateurtoewijzing in de band 144 – 146 MHz te wijzigen, maar om mogelijk delen van de band te bestuderen terwijl de bescherming van het amateurgebruik wordt gewaarborgd."

Op dit moment blijft het Franse voorstel een zaak van ITU-regio 1 en zullen acties tijdens de CEPT CPG-vergadering van 26 – 30 augustus bepalen of het voorstel op het wereldtoneel invloed zal krijgen.

Wij weten natuurlijk allemaal hoe dit gaan eindigen als de Fransen hun zin krijgen. Eerst beloven ze de amateurs te respecteren, vervolgens komen er klachten over storingen aan de AMS dienst, worden amateurs óf gedwongen technieken te gebruiken die niet te betalen zijn, óf krijgen beperkingen opgelegd, en uiteindelijk raken we de band kwijt. Commercie gaat immers voor hobbyisten. Hopelijk krijgen we de administraties (bij ons het AT, maar die is niet op voorhand tegen) zover dat ze dit voorstel niet gaan steunen.