DRM op 6m

DRM

DRMIn Amerika zitten de meeste omroepstations óf op de AM middengolf van 540 tot 1700 kHz (ze hebben daar een 10kHz raster, tegen 9kHz in Europa) óf in de FM band van 88 tot 108 MHz. Eind september 2018 liet het Amerikaanse AT, de FCC, weten dat er 4.464 stations op AM en 10.867 stations op FM zaten.

 

 

Vanwege de drukte op de bestaande banden is het moeilijk om nieuwe digitale radio formats te introduceren.

DRM ofwel Digital Radio Mondiale is een digitale mode die speciaal ontworpen is om de bestaande AM uitzendingen te vervangen door veel helderder geluid met slechts 20% van het vermogen dat op AM nodig is. DRM+ is de mode die op VHF gebruikt wordt.

Mede-eigenaar van WRNJ Radio, Larry Tighe, heeft nu een verzoek bij de FCC ingediend waarin hij vraagt om de 45 MHz tot 50 MHz band in het VHF spectrum beschikbaar te maken voor DRM+ uitzendingen.

In een verklaring zegt Tighe… “De 45–50 MHz band was ooit toegewezen aan zakelijke en overheids-tweeweg radio gebruikers die sindsdien massaal overgestapt zijn naar de hogere banden waar ze handsets met kleinere antennes kunnen gebruiken. Als gevolg daarvan is dit spectrum nu uitzonderlijk rustig geworden. WRNJ heeft gedurende langere tijd deze band gemonitord en heeft maar een paar zwakke signalen van ver weg gehoord in die tijd.”

“Voor de transitie van UHF naar DHTV waren er tussen Kanaal 2 en Kanaal 7 660 TV stations. Nu zijn er naar schatting nog ongeveer 60 TV stations in Amerika op die oude VHF kanalen. Er is genoeg spectrum dat gedeeld kan worden met een nieuwe dienst zoals b.v. DRM+ of een andere modulatie, als de FCC echt werk wil maken van het verhuizen van AM stations.”

Hoewel de DRM standaard al een tiental jaren bestaat, vindt het pas sinds kort zijn weg binnen de omroep scene waar vooral India, China en Rusland interesse tonen in deze mode. Een van de grootste problemen is nu nog de hoge kosten van DRM ontvangers wat remmend werkt in landen met opkomende economieën.

Het moge duidelijk zijn dat als Amerika kiest voor een toewijzing voor nieuwe DRM+ toepassingen, het een enorme stimulans zou geven aan deze mode. En als die toewijzing de 45 tot 50 MHz band wordt, dan geeft dat mogelijkheden voor ontvangst op grote afstand door middel van Sporadische-E tijdens de zomermaanden of via F2 propagatie gedurende zonnevlekken maxima.

Noot van de redactie: Het voordeel van AM zenders is juist de propagatie via de grondgolf en 's-avonds via de E-laag; iets dat op VHF een stuk minder (grondgolf) tot helemaal niet (reflectie tegen de E-laag) werkt. Het zou het bereik van bestaande AM-zenders nogal beperken. Wat een reden kan zijn waarom deze stations niet staan te springen om naar DRM te verhuizen, naast het verliezen van een groot deel van de luisteraars omdat die geen nieuwe ontvangers gaan kopen.

Links…
1) FCC stats for the number of AM and FM stations at the end of Sept 2018
2) https://www.radioworld.com/tech-and-gear/u-s-based-shortwave-broadcasters-eye-digital
3) Eerdere publicatie – Russia proposes to use DRM on 65.9-74.0 MHz

(Met dank aan PE9PE voor de linktip)