2m gered

cept logo

cept logoAfgelopen week, van 26-30 augustus, was de CEPT ECC CPG meeting in Ankara om een definitief standpunt in te nemen voor de ITU World Radiocommunication Conference 2019 (WRC-19) die van 28 oktober tot 22 november gehouden zal worden in Sharm el-Sheikh, Egypte. Die conferentie stelt dan weer de agendapunten vast voor de WRC-23.

 

 

Vrijwilliger van de Engelse vereniging RSGB hebben samen met andere radio amateurs uit landen van de IARU Regio 1 heel veel werk gestopt in het verdedigen van de amateur toewijzingen. Hun harde werken heeft ervoor gezorgd dat een onderzoek naar de haalbaarheid van het gebruik van 144-146 MHz voor luchtvaarttoepassingen is teruggetrokken, en dat er overeenstemming is bereikt over een gezamenlijk Europees voorstel voor 50-52 MHz.

IARU Regio 1 heeft het volgende verslag van de meeting vrijgegeven:

De CEPT Conference Preparatory Group is deze week bijeen geweest in Ankara, Turkije. Punten die van belang zijn voor de radio amateurs waar overeenstemming over is bereikt, zijn:

– Overeenstemming over een Europees gezamenlijk voorstel betreffende de toewijzing van 50-52 MHz aan de radio amateurs in Regio 1 op secundaire basis met een addendum van een lijst met landen waar de radio amateurs een primaire status hebben in de band 50-50.5 MHz (WRC Agendapunt 1.1)

– Overeenstemming over een Europees gezamenlijk voorstel betreffende spectrum dat overwogen wordt voor Internationale Mobiele Telecommunicatie, waarbij de primaire amateurband van 47-47.2 GHz niet meer in de overweging meegenomen wordt (WRC Agendapunt 1.13)

– Overeenstemming over een Europees gezamenlijk voorstel waarbij geen wijzigingen aangebracht gaan worden aan de status van de 5725-5850 MHz band waaronder de secundaire toewijzingen aan de amateurs en de amateur satellietdienst (WRC Agendapunt 1.16)

– Het verwijderen van 144-146 MHz uit een Frans voorstel voor een studie naar additioneel spectrum voor luchtvaarttoepassingen. (WRC Agendapunt 10)

– Op aandringen van de Europese Commissie is een WRC-23 agendapunt noodzakelijk geacht om aandacht te vragen voor de wereldwijde bescherming van Regionale Navigatie Satelliet Systemen tegen amateuruitzendingen in de band 1240-1300 MHz. Er is overeenstemming bereikt over een voorlopig WRC besluit dat het belang van deze frequentieband voor de amateurdienst onderschrijft en expliciet het verwijderen van bestaande toewijzingen uitsluit binnen dit agendapunt. (WRC Agendapunt 10)

– Er zijn geen wijzigingen aangebracht aan het CEPT standpunt met betrekking tot Wireless Power Transmission (WRC Agendapunt 9.1.6). In dit punt staat dat er geen wijzigingen nodig zijn aan de regels met betrekking tot de werkfrequentie van WPT-EV systemen, maar laat het vraagstuk met betrekking tot spurious straling van WPT-EV systemen onbeantwoord.

In zijn commentaar op de resultaten van de CPG zei IARU Regio 1 voorzitter Don Beattie, G3BJ, dat het IARU team in Ankara (de enige vertegenwoordigers van de radio amateurs tijdens deze meeting) duidelijke en overtuigende argumenten had gepresenteerd met betrekking tot de positie van de radio amateurs en dat hij verheugd was dat de diverse AT's de kracht van de argumenten hadden erkend. Hij sprak zijn dank uit aan iedereen die bijgedragen had aan de resultaten van de CPG.

De agendapunten gaan nu naar de WRC in Egypte in november voor de definitieve besluitvorming. De IARU zal daar ook aanwezig zijn.

IARU Regio 1 https://iaru-r1.org/

Opmerking: Hoewel het standpunt van de CEPT gaat over een Primaire toewijzing van 50.0 tot 50.5 MHz, geldt dit alleen voor de radio amateurs – de Amateur Satelliet dienst is daarvan uitgesloten.

Ankara: CEPT ECC CPG19-9 notulen en bijgevoegde stukken zijn te downloaden van
https://cept.org/ecc/groups/ecc/cpg/client/meeting-documents/?flid=10064

Archtergrond van het 1240-1300 MHz vraagstuk
https://amsat-uk.org/2019/08/19/threat-to-amateur-radio-23cm-band/

Hiermee lijkt onze 2m band dus gered van de onzinnige voorstellen van de Fransen.