Eerste vergunning voor 3.5GHz 5G experimenten verleend

AT-logo

AT-logoHet Agentschap Telecom heeft de eerste experimenteervergunning voor 5G-tests op de 3.5GHz-frequentieband in Noord-Nederland afgegeven. Het gebruik van die frequentie is in deze regio onmogelijk vanwege de afluister-satellietschotel-array van Defensie in het Friese Burum.

 

 

De vergunning die nu verleend is, geldt echter voor indoor-testdoeleinden in de opslaghal van Wildeman Storage & Logistics in Hoogezand.

Nieuwe pilotprojecten en testmogelijkheden

Daar kunnen 5G innovaties door het bedrijfsleven in Noord Nederland nu getest worden. De 3.5GHz-frequentieband is nodig voor toepassingen die grote bandbreedtes (hoge snelheden) en grote hoeveelheden data nodig hebben. Hiermee worden bijvoorbeeld realtime beeldverbinding tussen ambulance en ziekenhuisarts en de upload van data door drones sterk verbeterd.

“We zijn nu ruim 3 jaar onderweg en hebben al tientallen pilotprojecten gestart met ondernemers uit de regio. Deze nieuwe testlocatie opent de deur voor een aantal innovaties die we maar beperkt konden testen, vanwege het ontbreken van de hoge snelheden van 5G op de 3.5GHz band”, aldus programmamanager Peter Rake van 5Groningen.