Kenwood trekt zich terug uit Australië

Kenwood logo

Kenwood logoIn het WIA (Wireless Institute of Australia) meldt Geoff Emory VK4ZPP dat het JVC-Kenwood conglomeraat geruisloos gestopt is met de verkoop van Kenwood amateur apparatuur in Australië.

 

 

Dit volgt op de sluiting van de showroom en de werkplaats in Melbourne. Het is aan liefhebbers van dit merk om te beslissen over de kosten en baten van het kopen van Kenwood apparatuur van overzeese of lokale importeurs zonder fabrieksgarantie.

Het lijkt erop dat er een gigantische verschuiving heeft plaatsgevonden in de verkoop en reparatie van apparatuur in dit land en ook in andere landen. Winkelketens hebben de markt in Australië grotendeels verlaten waarbij de overlevenden waarschijnlijk op één hand te tellen zijn. Met de historisch lage winstmarges op radioverkopen, is de marge voor service onder garantie verdampt en veel servicepersoneel is met pensioen gegaan om ook van hun leven te genieten. Dit betekent dat men daar verder moeten kijken om nog goederen te kopen en dan vaak ook nog zonder professionele reparatiediensten. Dit zijn dingen om over na te denken.

De vraag is waarom de verkopen zo ingestort zijn. Is dat omdat het aantal amateurs afneemt, of omdat de concurrentie moordend is? Toevallig zat ik van het weekend eens op Aliexpress te kijken, en als je daar SSB transceiver intikt, is er een gigantische keuze. Goed, vaak voor apparatuur die niet meer dan een Watt of 10 levert, maar een 100W lineair kost nog geen 4 tientjes bij Ali. Of doet men de oude set gewoon niet meer zo snel weg? Ik neem niet aan dat alle amateurs daar spontaan zelf zijn gaan bouwen. Die achtergrondinformatie geeft Geoff helaas niet.