Noorwegen sluit langegolf zender

255px-Longyearbyen_140420083656

255px-Longyearbyen_140420083656NRK heeft aangekondigd de langegolfzender op 153 kHz te gaan sluiten, maar de middengolfzender in Svalbard op 1485 kHz wordt geüpgrade.

 

 

Hoewel niet veel mensen dat nog weten, zendt NRK nog steeds uit op zowel de lange- als de middengolf. Maar NRK heeft nog maar beperkte zendtijd via AM radio. Alleen de langegolfzender Ingøy in Finnmark is nog in bedrijf, naast een middengofzender in Longyearbyen op Svalbard. Hier wordt NRK P1 nog uitgezonden met uitgebreide weerberichten, naast andere informatie die vooral op de scheepvaart gericht is.

NRK heeft de noodzaak om in AM uit te blijven zenden nog eens overwogen, en zijn tot de conclusie gekomen dat de uitzendingen vanuit Ingøy beperkt kunnen worden. Volgens NRK wordt de zender nog maar weinig gebruikt. In april 2018 kregen belanghebbenden de gelegenheid om hun mening te geven over het afbouwen van de zender. NIemand maakte bezwaar tegen het stoppen van de langegolfuitzendingen.

De lokale vissersvloot en andere kleine vaartuigen blijven normaal gesproken binnen 50 kilometer uit de kust en hebben dus de mogelijkheid om DAB te ontvangen, naast de weerberichten via VHF (marifoon). NRK's DAB netwerk is nu voldoende ontwikkeld en dekt een afstand van 50 km vanaf de kust, schrijft NRK .

Zeewaardige schepen hebben doorgaans de mogelijkheid om radio en weerberichten te ontvangen via satelliet. NRK is met weerberichten te beluisteren op zowel Thor 5 en Sirius 4. Met dit in het achterhoofd heeft NRK besloten om de langegolfuitzendingen vanuit Ingøy in ockober 2019 te stoppen.

NRK heeft een AM middengolfzender in Longyearbyen met een vermogen van 1000 Watt. Uit terugkoppeling van de Goeverneur en de bevolking blijkt dat deze zender nog veel beluisterd wordt, in het bijzonder in de jagershutten en vakantiehuisjes in delen van Svalbard. Daarnaast is wat extra ontvangstmogelijkheden wenselijk voor noodgevallen.

Het huidige zendstation nadert de leeftijd van 50 jaar en moet vervangen worden als deze in de lucht gehouden moet worden. NRK gaat daarom de zenders op Svalbard vervangen en de AM installatie verbeteren (van 1000 Watt naar 3000 Watt) en voortzetten als de laatste AM-zender in Noorwegen, aldus de brief van NRK aan het Ministerie van Cultuur.

NRK had eerder nog AM zenders in gebruik, waaronder zenders in Kløfta, Kvitsøy, Fredrikstad en Vigra. Deze zijn al eerder gesloten wegens gebrek aan luisteraars en de introductie van alternatieve ontvangstmogelijkheden die kosteneffectiever en gebruikersvriendelijker zijn. Publieke omroepen zoals de BBC, DR (Deense radio) en SR (Zweedse radio) hebben de afgelopen jaren eveneens hun aanbod via AM zenders afgebouwd. Zweden heeft zelfs alle zenders op AM al gesloten.

Dus naast de zender die in Engeland op 1485kHz staat, wordt die in Svalbard ook nog eens 3x zo sterk. Ben benieuwd wat de grondslag is geweest waarop het AT heeft besloten juist deze frequentie toe te wijzen aan de laagvermogen stations (1W max) in Nederland. Want dat je 's-avonds dan volledig platgewalst wordt door deze stations moge wel duidelijk zijn (naast dat Radio Jong Europa in Alphen a/d Rijn het verschil tussen 1W en 1kW niet kent en half west-Nederland bestrijk).