Uitrol van 5G-antenne is vraagstuk voor gemeenten

hoop antennes

hoop antennesGemeentelijke organisaties zitten vol met vragen over de komst van 5G. Dat blijkt uit hun reacties op de plannen van de overheid om de uitrol van netwerken te vereenvoudigen.

 

 

Het antennebeleid gaat veranderen en gemeenten willen de regie behouden over de plaatsing van antennes op publieke voorzieningen, zoals lantarenpalen en bushokjes. Ze denken daar ook veel tijd en budget voor nodig te hebben.

EZK heeft onlangs de grote consultatie gehouden voor de implementatie van de Telecomcode. Gemeenten reageren vooral op de doelstelling dat 5G wordt uitgerold via openbare infrastructuur.

Verplicht beschikbaar stellen

Ze zien een groot aantal antennes op zich af komen, op hún voorzieningen. Dat zal van lokale overheden niet alleen een significante inspanning vergen, ook worden ze verplicht om hun publieke infrastructuur beschikbaar te stellen, waaronder lichtmasten, verkeersregelinstallaties en bushokjes. Telecomproviders mogen naar eigen inzicht masten tot zeven meter hoog in de openbare ruimte plaatsen, reageert bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam.

De gemeenten zijn ook het eerste aanspreekpunt voor inwoners. Gemeenten krijgen verder nu al veel vragen van hun inwoners over 5G.