Amateur radiosignalen steken de oceaan over

IMG_2016-10-25_01P_1_1ori

IMG_2016-10-25_01P_1_1oriMet het gemak waarmee we tegenwoordig over de wereld communiceren, zou je haast vergeten dat dit nog maar 100 jaar geleden ondenkbaar was. De Sydney Morning Herald meldde op 5 januari 1924 dat een vonkzender in Amerika gehoord was in Nieuw Zeeland.

 

 

De editie van maandag 7 januari schreef:

Mr. J. S. Macdonald uit Zuid Walwera claimt een wereldrecord in de ontvangst van draadloze golven. Op zaterdagavond logde hij met een detector en een enkeltraps laagfrequentversterker 62 verschillende Amerikaanse amateur radio stations. Een opmerkelijk feit daarbij was dat één station met een vonkzender werkte'.

Dit is de eerste keer dat een vonkzender hier gehoord is. Drie stations werkten met telefonie, en de muzikale gedeelten werden hier vrij goed ontvangen, hoewel de menselijke stem licht gestoord werd door statische ontladingen. Tussen 07:00 en middernacht werden 62 stations gehoord.

Een ander opmerkelijk feit is dat sommige stations op klaarlichte dag gehoord werden. Zeker als je in aanmerking neemt dat in 1924 een zonnevlekkenminimum gaande was:

sunspothistory

Waarbij maar aangetoond is dat een zonnevlekkenminimum niet meteen betekent dat je geen DX meer kunt werken.

Het hele verhaal is te lezen op:
https://trove.nla.gov.au/newspaper/article/16125197