KPN versnelt frequentiewijziging Digitenne regio Den Haag

hoop antennes

hoop antennesKPN voert frequentiewijzigingen bij Digitenne sneller dan eerder gepland. Dat meldt TotaalTV.

 

 

Het gaat om spectrum in de 700 MHz-frequentieband. Dat werd voorheen onder meer voor ether-tv diensten ingezet, maar is nu Europabreed toegewezen voor 5G-diensten. Voor Digitienne zet KPN nu spectrum in lagere frequentiebanden in. Dat zou ook voor een beter signaal en minder storingen zorgen.

KPN zette in juli met het overzetten van de regio Randstad naar de nieuwe DVB-T2 (HD) standaard de laatste stap in de vernieuwing van het Digitenne-netwerk. Het ombouwen van het Digitenne-netwerk is in oktober 2018 gestart. Met de komst van 5G moet KPN de frequenties van Digitenne vrijmaken voor 5G. De omzetting van de frequenties loopt al enige tijd en wordt in verschillende gebieden in Nederland gefaseerd doorgevoerd tot november 2019. Klanten zouden hier wel storingen door kunnen ervaren. Dat gebeurde afgelopen april onder meer in Limburg.

Versnelde frequentiewijziging regio Den Haag

De werkzaamheden en frequentiewijzigingen die KPN voor 22 oktober had gepland bij de uitzendmasten en opstelpunten in Den Haag, Alphen aan den Rijn, Gouda, Oegstgeest en Zoetermeer zijn nu naar 1 oktober verschoven. Mogelijk heeft dit iets te maken met de 5G-testen die T-Mobile onder meer in de regio Den Haag gaat uitvoeren. 

T-Mobile heeft twee testvergunningen gekregen in de 700 MHz-band. De operator meldde onlangs dat het op 2 oktober begint met testwerk voor 5G, verspreid door het land. Daarnaast heeft T-Mobile een regionale testvergunning, geldig voor de regio Den Haag, voor het testen op de héle 700 MHz-band. Deze vergunning is twee maanden beschikbaar. T-Mobile gaat testen hoe mobiele netwerk en apparatuur samenwerken met 5G op de 700 MHz frequentie.