SOTA Mountain Goat Award

sotalogo

sotalogoDeze week werd bekend dat John Burton G4TQE uit het Engelse Shropshire het begeerde SOTA 'Mountain Goat Award' behaald heeft, voor het verzamelen van 1000 activator punten. Activators zijn de amateurs die binnen het SOTA programma de bergen beklimmen om daarvandaan uit te zenden, Chasers zijn degenen die punten verzamelen door thuis naar die bergbeklimmers te luisteren.

 

Hij deed dit eerder dit jaar met een activering van de berg Waun Fach GW / SW-002 in de Brecon Beacons, een gebied in het Engelse Zuid-Wales. Bestaande SOTA Mountain Goat Allan Jones GW4VPX was bij hem (de letterlijke vertaling van Mountain Goat is berggeit).

John, die geruime tijd niet actief was, kwam in de verleiding om weer in de lucht te komen vanwege het SOTA – Summits on the Air-programma. Hij is een ervaren bergbeklimmer die alle Munros, Nuttalls en Wainwrights heeft voltooid.

John zei na zijn triomf over de Mountain Goat: "Ik kan SOTA niet genoeg bedanken voor het aanmoedigen van mijn terugkeer naar amateurradio".

Veel radioamateurs reizen graag naar de toppen van bergen om te zien hoe ver hun radio-uitzendingen te horen zijn. Experimenteren met verschillende soorten antennes op bergen is erg populair. Werken met minimaal zendvermogen is vaak evenzeer een vereiste vanwege het gebruik van draagbare batterijvoeding, al was het maar om te zien hoe ver een signaal zal komen met minimaal zendvermogen.

Je hoeft niet speciaal naar Oostenrijk of Zwitserland om een SOTA te activeren. Nederland heeft ook 5 erkende bergen (nou ja, molshopen) in het programma. Zie de SOTA website voor meer informatie over het SOTA programma. SOTA stations vind je vaak rond de QRP frequenties (7.030, 10.106, 14.060MHz).