IARU Regio 2 keurt 15m satelliet toewijzing goed

iaru

iaruDe 20e algemene ledenvergadering van de IARU Regio 2 die in Lima, Peru plaatsvond, is afgesloten op woensdag 3 oktober 2019. In het totaal deden er twintig leden mee aan de vergadering: vijftien daarvan waren aanwezig en de overige vijf werden vertegenwoordigd.

 

 

Aanwezig waren:
Canada, Amerika, Mexico, Guatemala, El Salvador, Colombia, Trinidad & Tobago, Curacao, Barbados, Brazilië, Chili, Argentinië, Honduras, Uruguay en Peru

Vertegenwoordigd:
Dominicaanse Republiek, vertegenwoordigd door El Salvador
Costa Rica, vertegenwoordigd door Honduras
Venezuela, vertegenwoordigd door Peru
Panama, vertegenwoordigd door Guatemala
Ecuador, vertegenwoordigd door Canada

We schreven op 16 september al dat dit voorstel ook door Regio 3 ingebracht was. En ik ben nog steeds van mening dat een HF band als uplink voor satellieten niet handig is, zeker niet op niet-exclusieve basis waardoor je geen enkele grond hebt om te protesteren tegen storende signalen, en zeker niet als daarvoor 325kHz van de beschikbare 450kHz wordt opgeofferd. Gelukkig valt het CW-deel daar niet in…

Met betrekking tot het bandplan werd de aanbeveling om 21.125 tot 21.450 kHz in de 15-meter HF band te gaan gebruiken voor satelliet communicatie op een niet-exclusieve basis geaccepteerd, en dat zal worden afgestemd met de andere regio's. Dit frequentiegebied zal gebruikt gaan worden voor uplinks. De satelliet coördinatie groep stelde verder voor:
a) De oprichting van een Satelliet Communicatie Workshop;
b) Dat een vertegenwoordiger van het Satelliet Coördinatie Panel aanwezig is in deze Workshop;
c) Dat het Panel communiceert met alle IARU R2 leden verenigingen.

Op een voorstel van de Radio Club Argentino stemde de algemene ledenvergadering voor Buenos Aires als de locatie voor het houden van de 21e algemene ledenvergadering in 2022.