Noorwegen schaft omroepbijdrage af

Oude TV

oldtvSinds vele jaren is de omroepbrijdrage in Noorwegen gekoppeld aan het bezit van een televisie, maar vanaf 2020 gaat dat veranderen.

 

 

Noorwegen schaft de omroepbijdrage af en gaat de publieke omroep NRK financieren via een staatstoelage. In het regeringsvoorstel gaat NRK 5,7 miljard kronen krijgen in 2020, en dat is ongeveer 570 miljoen euro, voor het produceren van radio, televisie en online materiaal.

De Minister van Kultuur, Trine Skei Grande zegt: Het is belangrijk om de financiering van een onafhankelijke NRK zeker te stellen voor de toekomst. Dit model zal sociaal gezien meer correct zijn dan de omroepbijdrage.

De omroepbijdrage was niet erg populair, omdat elk huishouden dezelfde bijdrage moest betalen, ongeacht wat het inkomen was. Financiering vanuit de staat betekent dat iedereen naar inkomen voor de NRK betaalt, afhankelijk van de belasting die betaald wordt.

In de afgelopen jaren hebben steeds minder Noren een televisie gekocht, omdat veel Noren – in het bijzonder jongeren – niet meer lineair TV kijken maar in plaats daarvan via online streams kijken via een laptop of mobiel. En daardoor betaalden er steeds minder mensen voor NRK.

In Nederland werd de omroepbijdrage op 1 januari 2000 al afgeschaft.