5MHz CEPT in Portugal niet toegestaan

CEPT

CEPTDe Duitse amateurvereniging DARC meldt dat sommige amateurs tijdens hun verblijf in Portugal verbindingen hebben gemaakt in de 5 MHz band, maar dat is daar alleen maar toegestaan met speciale toestemming.

 

 

José, CT1EEB, HF Officer voor de Portugese Amateur Radio Federatie, zegt dat buitenlandse stations waargenomen zijn terwijl ze de 60m band gebruikten als onderdeel van hun CEPT licentie (CT7/, Portugal). Echter, werken op 60m in Portugal is alleen toegestaan met speciale toestemming van het Portugese AT, ANACOM, omdat de band gedeeld wordt met de militairen.

De WRC-15 frequenties en de in Portugal nog steeds toegestane frequenties 5288.5 kHz, 5371.5 kHz, 5380.5 kHz en 5403.5 kHz worden niet gedekt door de CEPT licenties in Portugal. Alle stations die werken met een CT7/ call zenden dus illegaal op de 60-m band, tenzij ze uitdrukkelijke toestemming hebben om op die band te mogen werken. Dat geldt ook voor CT8 (CEPT licenties voor de Azoren) en CT9 (CEPT licenties voor Madeira). Het is maar dat je het weet. Zo internationaal is dus zelfs CEPT niet.