T-Mobile heeft mobiele netwerk in Den Haag gereed voor 5G

5G

T-Mobile heeft het mobiele netwerk in Den Haag gereed gemaakt voor de introductie van 5G, om meteen te kunnen lanceren na de Multibandveiling van volgend jaar. T-Mobile CEO Soren Abildgaard maakte dit bekend tijdens het congres Telecom Insights in Utrecht. T-Mobile maakt er geen geheim van dat ze mee doen aan die veiling.

In de afgelopen maanden heeft T-Mobile het netwerk technisch getest, met experimenteervergunningen voor 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz. Dat betekent dat de stad, meteen na de frequentieveiling in 2020, toegang heeft tot het 5G-netwerk, ervan uitgaande dat T-Mobile in de komende veiling (vooralsnog Q2, 2020) 5G-frequenties weet te verkrijgen.

Met het gereedmaken van het netwerk in Den Haag zet T-Mobile een belangrijke eerste stap op weg naar de uitrol van een landelijk dekkend 5G-netwerk in 2020. Dit is één van de beloftes die T-Mobile Nederland deed voorafgaand aan het samengaan met Tele2 in januari 2019.

Testen met gemeente en publieke sector

Sinds de start van hun samenwerking begin dit jaar werken de gemeente Den Haag en T-Mobile aan de voorbereidingen van de lancering van 5G. Na de veiling gaat het hele 5G-netwerk van T-Mobile in Den Haag in één keer ‘aan’.

In het Living Lab Scheveningen realiseert T-Mobile momenteel samen met lokale initiatieven verschillende projecten op het gebied van onder andere zorg, veiligheid en mobiliteit. Dit moeten ook algemene business cases worden voor toepassingen waarin 5G onderscheidend is.Tijdens het Telecom Insights-congres hamerden diverse sprekers over het belang van goede business cases om 5G voor operators rendabel te maken.

Den Haag als 5G-stad

De Europese Commissie wil dat elke Europese lidstaat in 2020 minstens één 5G-stad heeft. T-Mobile heeft zijn mobiele netwerk gemoderniseerd in de hele stad en niet alleen rond het hoofdkantoor achter Den Haag HS. KPN meldde onlangs dat Den Haag de eerste stad is waarin het radionetwerk is vernieuwd met Huawei. Dat betekent dat ook KPN snel na de veiling aan de slag kan met 700 MHz.