Multibandveiling moet in juni rond zijn

hoop antennesDe overheid wil dat de Multibandveiling in juni begint, blijkt uit de voorlopige plannen die nu worden geconsulteerd. Die veiling bevat de voor 5G belangrijke 700 MHz-band.

In de planning staan enkele belangrijke tussenstappen, maar de belangrijkste data zijn nog niet ingevuld. De UEFA wil graag 5G in alle speelsteden voor Euro 2020, maar voor Amsterdam is dat twijfelachtig.

‘Juni’ wordt genoemd als moment dat de veiling echt moet beginnen, maar de tijdsdruk is erg hoog. Sommige tussenstappen zijn erg krap ingeboekt, terwijl er ook nog risico’s zijn, zoals de mogelijkheid dat de besluiten bij de rechter komen.

De Staat heeft haast, want op 30 juni is de EU-deadline voor het beschikbaar maken van de 700 MHz-band. Amsterdam is ook speelstad in het EK voetbal. Als operators 5G willen inzetten rondom de Johan Cruijff Arena, dan moeten ze dat ruim op tijd inregelen. De eerste wedstrijd in Amsterdam is op 14 juni.