50W eindtrap voor QCX

Hans Summers van QRP-Labs lanceert zo net voor de kerst een 50W eindtrap voor zijn razend populaire QCX CW transceiver – en dat voor maar $29,50

De eindtrap wordt geleverd met print en alle componenten, maar zonder behuizing. Die kost $16 extra als je die meegeleverd wil hebben. Standaard zitten er onderdelen in voor 3 typen bandfilters: 40m, 30m en 20m, waarvan er één gekozen moet worden voor je bijbehorende QCX (dit zijn de populairste banden). Het is mogelijk om de eindtrap als breedband versterker te gebruiken door de bandfilters extern en schakelbaar te maken.

Alles is erop gericht de versterker zo goedkoop mogelijk te houden. Er zitten dus een paar nadelen aan:

  • Hij is niet lineair. Het is een klasse C eindtrap, bedoeld voor CW. Je kunt ‘m lineair maken door de DC instelling van de eindtorren aan te passen, maar je begeeft je op experimenteel terrein.
  • De voedingsspanning is 18-22V 5A. Dat is niet standaard. Ik gebruikte in mijn 40W eindtrap (zie de RAZzies van augustus 2013) een DC converter van DealExtreme van $7,50 die 150W kan leveren. Op 13.8V krijg je een Watt of 20.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de bekende IRF510 eindtorren. Die zijn niet bestand tegen ernstige misaanpassing en ook niet tegen hitte – dus langdurig keydown. Ze zijn dan wel weer goedkoop, dus er een paar opblazen is niet echt een ramp.

Je kunt de eindtrap ook voor andere QRP CW transceivers bouwen als je zou willen: je moet alleen ergens een PTT signaaltje uithalen.

Lees alles over deze nieuwe eindtrap op de QRP-Labs website.