Veranderingen aan BBC middengolf zenders

ouwe radio'sVorig jaar januari heeft de BBC al plannen bekend gemaakt voor het sluiten van een aantal middengolf zenders en de redenen daarvoor. Dat was de eerste fase van een plan dat de BBC al in 2011 aangekondigd had.

Beginnnend in februari 2020 met de einddatum ergens midden 2020 wordt de volgende fase van het plan uitgevoerd, waarbij er nog eens 18 middengolf zenders in  Engeland, Schotland en Wales gesloten worden. Een lijst met zenders die het betreft vind je onder aan dit artikel.

De meeste luisteraars in Engeland die naar radio luisteren, doen dat tegenwoordig digitaal, en dat digitale luisteren blijft groeien. De BBC wil hun diensten beschikbaar maken voor de luisteraar wanneer deze dat wil, op een manier waarop de luisteraar dat wil, maar de BBC wil er ook voor zorgen dat de aangeboden diensten waar voor hun geld leveren voor de betalende luisteraar.

De BBC ziet een digitale toekomst voor radio, en in de afgelopen jaren hebben ze lokale DAB uitbreidingen ondersteund, waardoor alle lokale radiostations nu beschikbaar zijn op digitale aardse TV zenders (zoals Freeview), en de introductie van BBC Sounds.  Samen met FM (dat onlangs nog uitgebreid is voor Radio Wales), bereikt dat het overgrote deel van de luisteraars, en als gevolg daarvan is het voortzetten van uitzendingen op de middengolf niet langer meer rendabel.

Alle stations die erdoor geraakt worden zullen beschikbaar komen op FM en digitale zenders (zoals DAB, digitale televisie, of online). Voor de meeste mensen betekent het dat de radio of autoradio op FM of DAB gezet moet worden. De stations die niet langer meer op de middengolf beschikbaar zullen zijn, zijn:

 • Three Counties Radio (3CR)
 • Radio Merseyside
 • Radio Newcastle
 • Radio Solent (voor Dorset)
 • Radio Solent
 • Radio Cornwall
 • Radio York

Daarnaast krijgen de volgende stations een verminderd bereik op de middengolf:

 • Radio Scotland
 • Zenders in en rond Aberdeen en Kirkcudbright
 • Radio Wales
 • Zenders in en rond Tywyn, Forden en Llandrindod Wells
 • Radio Cumbria
 • Zenders in en rond Whitehaven
 • Radio Norfolk
 • Zenders in en rond Norwich