BnetzA onderneemt actie tegen storende apparaten

csm_BnetzA-Schild-1075x650_b217ee95d6In 2019 ondernam het Duitse AT, de BNetA, actie tegen 4,5 miljoen onveilige producten die radio storingen of elektromagnetische incompatibiliteit kunnen veroorzaken.

 

De BnetzA heeft de verkoop van rond de 3,5 miljoen producten verbannen tijdens een online marktanalyse. Deze apparaten kunnen radio storingen of elektromagnetische incompatibiliteit veroorzaken en mogen niet verkocht worden in de EU.

In 2019 heeft de BnetzA ook nog eens 600.000 producten een verkoop verbod opgelegd of correctieve maatregelen aan handelaren in Duitsland. Daarnaast is de import van bijna 400.000 producten die niet aan de eisen voldoen in Duitsland, verboden.

In 2019 richtte de onderzoeken van de BnetzA zich wederom op individuele online handelaren die grote aantallen aanboden via het Internet.
Daardoor konden de aanbieders van de zogenaamde mini spy detectors – ook bekend als bug finders – geïdentificeerd worden. De apparaten die met miljoenen aangeboden werden vielen op door formele tekortkomingen, zoals een ontbrekende CE markering of een ontbrekende Duitse handleiding. Apparaten die geen CE markering hebben zijn niet bedoeld voor de Europese markt en kunnen een gevaar opleveren voor de consument.

Onder het totaal van de 3,5 miljoen niet gekeurde apparaten zaten o.a. meer dan 600.000 Bluetooth luidsprekers en bijna 500.000 stoorzenders (jammers), waarvan de verkoop en verspreiding in Europa niet toegestaan is omdat communicatie (b.v. mobiele radio of GPS Navigatie) en noodoproepen gehinderd kunnen worden. Zulke apparaten worden meestal illegaal gebruikt om misdrijven uit te kunnen voeren.

Consumenten bestellen steeds meer producten online in landen buiten de EU. Daarom werkt de BnetzA nauw samen met de douane. De douane meldde een totaal van 13.000 verdachte zendingen aan de BnetzA in 2019. In meer dan 90% van die gevallen werden de producten niet toegelaten tot de Duitse markt. Het betrof in het totaal bijna 400.000 producten.

Het aantal type apparaten dat de BnetzA in Duitsland controleerde was meer dan 5.400 in 2019. In het totaal deelde de BnetzA 59 verkoopverboden uit en 721 officiële aanzeggingen om formele tekortkomingen aan producten op te laten lossen. In het totaal werden 600.000 producten hierdoor geraakt.

Moet het AT ook eens doen. Na het opruimen van al die Chinese kerstverlichting in de wijk is mijn QRM op de lage banden met 2 S-punten gedaald…

 

Eén gedachte over “BnetzA onderneemt actie tegen storende apparaten”

  1. Actieve en succesvole organisatie. Die durven !!!!! Al eerder mijn bewondering afgedwongen omdat ze eigenaren van storende plasma TV’s hebben verboden deze nog langer te gebruiken.

Reacties zijn gesloten.