Zin en onzin van 5G

5GOh boy. 25 januari is de 5G Mars in Amsterdam. Voor al die mensen die meteen de bloedhoest krijgen als ze ergens een antenne ontwaren. En dan is 5G natuurlijk de duivel.

 

Ik kreeg het pamflet onder ogen waarin de gevaren van 5G als volgt gepresenteerd worden:

Wist je dat met 5G:

 • getest is op Lowlands en dat ruim 100 mensen bloedneuzen kregen?
 • rondom het testgebied in Groningen de koeien op hol sloegen?
 • talloze dode bijen onder 5G masten in Amerika worden gevonden?
 • volop bomen gekapt worden omdat deze het signaal verstoren?
 • er in stedelijke gebieden om de 200m een zender bij komt?
 • er zenders, camera’s en microfoons in lantaarnpalen komen?
 • er een nieuw type mast komt die werkt als een militair wapen?
 • straks alles en iedereen 24/7 in de gaten gehouden kan worden?
 • Huawei buiten de deur gehouden wordt vanwege spionagegevaar?
 • het dataverkeer door zelfrijdende auto’s 1000x meer zal zijn?
 • het energieverbruik door al die nieuwe IoT door het dak zal gaan?
 • je slimme meter en andere IoT doelwit kan worden van hackers?
 • het aantal elektrogevoeligen en zieken nog meer toe zal nemen?

Ik wist niet wat ik las. Ik had in eerste instantie bij de tweede bullet al afgehaakt, maar heb het uiteindelijk toch maar helemaal gelezen, al was het maar om de lezers die in familiekring met dit soort alu-hoedjes geconfronteerd worden, van munitie te voorzien om deze grotendeels onzinnige stellingen te pareren.

Aan de andere kant, dat veronderstelt een zekere mate van intelligentie en redelijkheid. Dat wordt een heikel punt als je hierin gelooft.

Als je op Lowland een bloedneus oploopt, is het waarschijnlijker dat de crack van je dealer niet helemaal zuiver was dan dat dat door 5G komt. En koeien op hol door 5G? Misschien voelden die beesten wel weer een aardbeving aankomen. Talloze dode bijen in Amerika onder 5G masten? Waarschijnlijk door de opheenhoping van pollen van door Monsanto genetisch gemanipuleerde gewassen, een activiteit waar je je veel drukker over zou moeten maken dan over 5G. Bomen kappen om signaalverstoring tegen te gaan? Hier in Nederland is een boom kappen een proces van jarenlang vergunningen aanvragen en protesten van actiegroepen pareren. Is echt bullshit. Om de 200m een zender erbij? Inderdaad. Dat is dan wel weer waar. Maar dat zijn geen zenders van 10kW per stuk. En dan: de meeste van deze wappies hebben gewoon een mobiele telefoon die ze probleemloos tegen de schedel drukken om hun onheilsboodschap te verkondigen. Daarvan is de stralingsintensiteit dan een hoop hoger dan van een 5G zender. Zenders, camera’s en microfoons in lantaarnpalen? Die was hilarisch. Ik heb meteen geoefend op het vouwen van een aluminium hoedje. Als je dat gelooft, heb je last van complottheoritis. En een nieuw type mast dat als militair wapen kan dienen: ik zie de lantaarnpalen in mijn wijk al als een regen van vuurpijlen opstijgen om de vijand te bestrijden in geval van oorlog. Echt, in jaren niet meer zo gelachen.

Straks alles en iedereen 24/7 in de gaten gehouden worden. Hallo, dat is nu al zo. Je krijgt je belastingaangifte geheel vooringevuld, omdat de overheid precies weet hoe hoog je hypotheek, bank- en spaarrekening is. Je krijgt reclame van de meubelzaak in je dorp in de mail omdat Google weet dat je daar afgelopen zondag een kwartiertje stil hebt gestaan voor de etalage van die zaak. Kentekenscanners houden bij waar je auto is geweest. Dus dat is niets nieuws.

Huawei buiten de deur gehouden vanwege spionagegevaar. Nee, vanwege marktprotectionisme. De hele hetze tegen Huawei is alleen maar in het leven geroepen door Trump om de Chinezen commercieel een hak te zetten en de eigen industrie een boost te geven. Alsof het Amerikaanse Cisco zo veilig is.

Het dataverkeer door zelfrijdenden auto’s 1000x meer. Meer dan wat. Dan auto’s nu produceren? Zou kunnen. Maar dan is het nog steeds heel weinig. Daarentegen explodeert het dataverkeer van mobiele telefoons. Dat is heel wat meer dan die paar auto’s. En energieverbruik door IoT door het dak? Denk het niet, want IoT is juist inherent erg zuinig met energie. Waarvan ik het verband met 5G niet helemaal zie, maar dat zal aan mij liggen. En dat je slimme meter en andere IoT devices een doelwit kunnen worden van hackers: Dat beaam ik meteen. Maar wat dat met 5G straling te maken heeft, is me niet duidelijk. Tot slot: een toename van het aantal elektrogevoeligen en zieken. Dat heeft veel met geloof te maken. Er is natuurlijk een miljardenbusiness gemoeid met dit onderwerp, en de industrie zit er niet op te wachten dat een schadelijk effect optreedt als het gevolg van straling. Maar echt bewezen is het nog steeds niet. Iedereen kent wel de verhalen van een amateur die een antenne op zijn dak zette en daarna 3 weken op vakantie ging. Bij thuiskomst lag zijn brievenbus vol met klachten van omwonenden die zeiden storing te ondervinden van zijn antenne. De psyche van de mens is sterk, en als je je maar hard genoeg inbeeld dat je last hebt van een antenne, krijg je dat ook. Als straling van een antenne schadelijk zou zijn, had ik al een jaar of 30 dood moeten zijn.

Maar goed, alles bij elkaar is dit een hysterisch verhaal. Ik denk dat ik dan ook maar niet mee ga lopen in die 5G mars…