ARRL wil 3GHz behouden

ARRLlogoARRL meldt in de bijeenkomst van januari dat de directie aan de FCC raad heeft geadviseerd om een stevig protest in te dienen om het amateurspectrum in de 3GHz band te beschermen.

In een nieuw voorstel heeft het FCC (het Amerikaanse AT) voorgesteld om alle niet-overheidsdiensten, inclusief de radio amateurs, te verplaatsen naar spectrum dat buiten de 3.3 – 3.55 GHz band ligt. Het FCC anticipeert hiermee op veiling van dit spectrum t.b.v. commercieel gebruik zoals 5G en draadloze breedband verbindingen, als er overeenstemming bereikt kan worden over het verplaatsen of delen van het spectrum van niet-overheidsdiensten in dezelfde band. De publicatie van dit voorstel op 22 januari betekent een deadline van 21 februari voor commentaar en 23 maart voor reacties op het commentaar.

Het FCC heeft aan amateurs gevraagd hoe vaak ze 3GHz nou eigenlijk gebruiken en wat een alternatief spectrum zou kunnen zijn. Complicerende factor daarbij is dat radio amateurs er rekening mee moeten houden dat de aangrenzende 3.1 – 3.3 GHz band inbegrepen is in het spectrum dat het Congres heeft aangewezen voor gelijksoortig onderzoek. FCC Commissaris Michael O’Rielly haalde in december in een verklaring al aan dat de lage band ook in aanmerking komt voor het verplaatsen van niet-overheidsdiensten, wat het verschuiven van het amateurspectrum lastig maakt.

Amateurs maken substantieel gebruik van de 3.3 – 3.5 GHz band op een manier die ergens anders lastig wordt, en er zijn al meer dan 150 commentaren ingeleverd nog voordat de reactieperiode begonnen is. Onder de bezwaarmakers zijn amateurs die dit spectrum gebruiken voor Earth-Moon-Earth (moonbounce) communicatie, mesh netwerken, experimenten met communicatie over grote afstanden, radiosport en amateur televisie.
Een deel van de band is daarnaast toegewezen voor gebruik door amateur satellieten in ITU Regio’s 2 en 3 (de Amerika’s en Azië/Pacific).

Op 23 maart staat een rapport gepland van de National Telecommunications and Information Administration (NTIA) die de mogelijkheid bestudeert voor het delen van het hele stuk van de 3.1 – 3.55 GHz band of een deel daarvan door de overheid en commerciële draadloze dienstaanbieders. Dit rapport is verplicht door de Making Opportunities for Broadband Investment and Limiting Excessive and Needless Obstacles to Wireless (MOBILE NOW) wet (hoe verzinnen ze die naam). De resultaten van het NTIA rapportzal invloed hebben op hoeveel spectrum uiteindelijk beschikbaar gemaakt wordt voor veiling aan draadloze dienstaanbieders.

3GHz is in Europa grotendeels al een verloren zaak voor amateurs, maar misschien helpt het als de Amerikanen wél een voet tussen de deur houden op die band. Wordt vervolgd…