Duitse archeoloog vindt Russische radio

spionGeen alledaagse vondst: Archeologen van het Rijnlandse regionale district waren verbaasd toen ze tijdens opgravingen in de mijn van Hambach een Russische spionageset tegenkwamen in plaats van sporen van Romeinse aanwezigheid. Verborgen in een grote metalen doos.

“Toen de doos werd geopend, maakte dat een sissend geluid,” vertelde Dr. Erich Claßen, hoofd van het LVR-bureau voor het behoud van archeologische monumenten in het Rijnland, aan journalisten. In de container: een Sovjet-radio type R-394KM, codenaam Strizh, een digitale HF-spionageradio.

Deze radio werd ontwikkeld in de vroege 80-er  jaren van de vorige eeuw in de Sovjet-Unie (USSR) en werd door de landen van het Warschaupact gebruikt in de laatste fase van de Koude Oorlog. Het was het laatste model vóór de val van het IJzeren Gordijn in 1989 en de val van de Sovjet-Unie in 1992.
Het apparaat heeft een digitaal berichtensysteem en een digitale frequentieweergave. Het werd gebruikt door agenten in het buitenland en door speciale eenheden en was beschikbaar met Russische of Engelse tekst op de voorkant. De spionageversie is bekend onder de Russische codenaam “Strizh” (Engels: Swift).

R394KM

In het LVR-Landesmuseum in Bonn is momenteel niet alleen de mysterieuze radio te zien. Onder de titel “Goden, graven en agenten” zijn spectaculaire vondsten uit het jaar 2019 te zien tot 29 maart:

https://bodendenk
malpflege.lvr.de//de/aktuelles/veranstaltungen/AusstellungAiR2019.html